MojWindows

Microsoft má svoju veľkú prezentáciu na tohtoročnom veľtrhu E3 už za sebou, a hoci sme sa tentokrát nedočkali žiadneho nového „železa“, o novinky núdza nebola.

K tomu sa pridalo niekoľko noviniek pre služby Xbox Game Pass, potvrdené boli informácie o akvizícii viacerých herných štúdií zvučných mien a potvrdené boli aj práce na službe pre cloudové streamovanie hier v konzolovej kvalite.

18 menších aj väčších exkluzivít

Prezentácia bola prakticky od začiatku až do samého konca jedna herná ukážka za druhou, len miestami prerušená nejakým tým menším doplnkom. Microsoft celkovo ukázal 50 hier, z toho 18 exkluzivít pre Xbox One a Windows 10. Niektoré z toho boli očakávané, iné menším prekvapením.

Halo Infinite

Ako prvý prišiel na rad nedávno potvrdený prírastok Halo univerza pod názvom Halo Infinite, na ktorom ako obvykle pracujú vývojári z 343 Industries. Opäť sa stretneme s legendárnym Master Chiefom a našou úlohou bude zachrániť ľudstvo v úplne novej kapitole z populárnej ságy. Hra bude vytvorená pomocou nového enginu Slipspace Engine, ktorý mal byť vytvorený špeciálne na to, aby sa Halo mohlo pohnúť novým smerom. Ďalšie podrobnosti ani dátum vydanie neboli zverejnené.

Ori and the Will of the Wisps

Druhou exkluzivitou pre Xbox One a Windows 10 je pestrofarebná plošinovka Ori and the Will of the Wisps, ktorá je nasledovníkom známeho Ori and the Blind Forest. Dočkať sa jej máme počas roka 2019.

Crackdown 3

Ako sa očakávalo, Microsoft opäť pripomenul aj očakávanú exkluzivitu Crackdown 3, ktorá po nedávnom odložení mala dostať už finálny termín vydania – február 2019. V deň svojho vydania bude zaradená do ponuky služby Xbox Game Pass.

Sea of Thieves

Pirátske dobrodružstvá Sea of Thieves mali osloviť už viac ako 4 milióny hráčov a vývojári im chcú ponúknuť nový obsah. Na júl a august tohto roka je preto plánované vydanie dvoch rozšírení, ktoré všetkým pirátom dodajú nový vietor do plachiet.

Forza Horizon 4

Na prázdno neobišli ani fanúšikovia motorizmu a rýchlych áut v otvorenom svete. Séria Forza sa dočká ďalšie prírastku – Forza Horizon 4, v ktorom hráči na plný plyn prefrčia rozsiahlym Spojeným kráľovstvom.

Veľkou novinkou pre rozsiahly svet zdieľaný s ostatnými hráčmi je dynamické striedanie ročných období. Okrem toho, že zmena so sebou prinesie rozdielne jazdné podmienky a vizuálnu zmenu, zmenia sa aj ponúkané úlohy, ako aj mapa. Napríklad v zime zamrzne jazero, na ktorom sa môžete odviazať pri kontrolovaných šmykoch.

Pre Xbox One X bude dostupný režim stabilných 60 FPS, kedy hráči získajú väčšiu plynulosť na úkor niektorých grafických nastavení. Vývojári navyše prízvukovali, že popracovali aj na komunikácii medzi hráčmi pridaním rýchleho chatu. Forza Horizon 4 vychádza pre Xbox One a Windows 10 už 2. októbra 2018. V tento deň bude okamžite dostupná aj cez službu Xbox Game Pass.

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Do známej hry PlayerUnknown’s Battlegrounds v lete pribudne menšia mapa Sanhok. V zime by sme sa potom mali dočkať štvrtej, tematicky ladenej mapy plnej snehu. Ohlásený bol aj režim War Mode a nový predmet – ochranný štít.

Session

Bez bližších podrobností a dátumu vydania bol prezentovaný skateboardovo ladený titul Session, ktorý má byť ďalšou exkluzivitou pre Xbox One a Windows 10.

Cuphead

Skákačka Cuphead počas budúceho roka dostane rozšírenie The Delicious Last Course s novou hrateľnou postavou Ms. Chalice, novými nepriateľmi, zbraňami a mapou Inkwell Isle.

Battletoads

Krátkou ukážkou sa prezentovala aj exkluzivita Battletoads s vydaním plánovaným na rok 2019. Ponúknuť má režim pre troch hráčov a 4K rozlíšenie. Bližšie podrobnosti nie sú známe.

Gears 5

Budúci rok sa môžeme tešiť na ďalšie pokračovanie príbehu z univerza Gears of War. Titul Gears 5 bude sledovať príbeh novej hlavnej hrdinky Kate v rozsiahlej hre plnej prvkov, ktoré fanúšikovia tak obľubujú. Pribudne aj niekoľko noviniek ako napríklad prepracovaný boj na blízko. Hra vychádza počas budúceho roka, bez bližšieho dátumu. V deň svojho vydania bude dostupná cez službu Xbox Game Pass.

Na Xbox One dorazí cez iniciatívu ID@Xbox viacero titulov z produkcie nezávislých vývojárov. Hry Outer Wilds, Fringe Wars, Below, Conqueror’s Blade, Waking, Super Meat Boy Forever, Planet Alpha, Sable, Children of Morta, The Wind Road a Generation Zero však boli prezentované len krátko v jednej spoločnej ukážke.

Tým pripravovaná ponuka titulov s exkluzivitou pre Xbox One a Windows 10 končí. Hoci sa Microsoft nepochybne snažil, stále je badateľné, že exkluzivít zvučných mien, či úplne nových značiek je nedostatok. Značná časť z prezentovaného obsahu pre Xbox One totiž boli menšie vylepšenia už existujúcich hier a menšie tituly od nezávislých vývojárov.

Séria Gears of War rozširuje obzory

Pre smartfóny so systémom Android a iOS bude počas budúceho roka vydaná hra Gears Pop!, ktorá má fanúšikom série Gears of War ponúknuť nový zážitok.

Pre počítače je zase pripravovaná ťahovka Gears Tactics, pripomínajúca tituly série XCOM. V ani jednom prípade nepoznáme podrobnosti.

Investovanie do tvorby originálneho obsahu

Phil Spencer zdôraznil, že Microsoft do herného sektoru investuje nemalé prostriedky s cieľom svojim zákazníkom priniesť skutočne kvalitné hry. Preto sa rozhodol podniknúť akvizíciu vývojárskeho štúdia Playground Games, ako aj zvýšiť investície do rozšírenia existujúcich herných sérií.

V Santa Monice bolo otvorené úplne nové štúdio The Initiative, ktorému šéfuje Darrell Gallagher. Microsoft plánuje pod svoje krídla získať aj štúdia Compulsion Games, Ninja Theory a Undead Labs, s ktorými už dosiahol dohodu. V dohľadnej dobe by sme sa tak teda mohli dočkať viacerých exkluzivít.

Xbox Game Pass

Pokračuje sa aj v investíciách do služby Xbox Game Pass, ktorá sa už pred časom ukázala byť tým správnym krokom. V priebehu roka bude do ponuky zaradená kolekcia Halo: The Master Chief Collection a priamo v deň ich vydania pribudnú aj kúsky Ashen, Phoenix Point, Afterparty a Warhammer: Vermintide 2.

Od dnešného dňa sa môžete pustiť do hrania trojice: The Division, The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited a Fallout 4.

Už v júni bude pre službu zavedená nová technológia FastStart, ktorá má urýchliť sťahovanie hier a skrátiť dobu, ktorú musia predplatitelia prečkať, kým sa môžu pustiť do hrania svojich obľúbených hier. Microsoft avizuje, že čakanie bude skrátené na polovicu, no ako presne to bude fungovať nepriblížil.

Microsoft AI

Umelá inteligencia bude vo väčšej miere zapojená do herného segmentu, pričom ohláseným cieľom je zlepšiť to, ako nepriatelia dokážu reagovať v rôznych situáciách. Pre hráčov to má znamenať nové a kvalitnejšie výzvy.

Služba pre streamovanie hier

Predošlé informácie o tom, že Microsoft chce mať vlastnú službu pre streamovanie hier cez internet boli oficiálne potvrdené. Pripravovaná služba ponúkne hry v konzolovej kvalite, ktoré si budú hráči môcť vychutnať na zariadeniach všetkých kategórií – PC, konzolách aj smartfónoch. Žiadne bližšie informácie neboli zverejnené.

Nová konzola Xbox

Phil Spencer prehlásil, že Microsoft berie svoj záväzok hráčom ponúkať najlepší možný zážitok skutočne vážne. Priamo počas vystúpenia na pódiu potvrdil, že Microsoft už teraz intenzívne pracuje na konzolách Xbox novej generácie, ktoré budú predstavovať špičkový hardvér a to najlepšie miesto, kde sa hráči môžu naplno venovať svojej vášni.

Celkovo 50 nových hier pre Xbox One

Microsoft počas svojho vystúpenia spomínal viacero hier, ktoré dorazia na Xbox One, no nepôjde o kúsky s výhradnou dostupnosťou pre jeho produkty. K dispozícii totiž budú aj na konzolách PlayStation 4 a počítačoch.

Sekiro: Shadows Die Twice

Do krvavých bojov medzi samurajmi nás počas budúceho roka zavedie titul od vývojárov, ktorí stoja za obľúbenou sériou Dark Souls.

Fallout 76

V prequeli postapokaliptickej série Fallout sa dostaneme do regiónu Západnej Virgínie, kde máme získať pohľad na úplne inú pustatina, než sme zvyknutí. Hra zjavne ponúkne záplavu obsahu nakoľko má byť štyrikrát väčšia než Fallout 4. Termín vydania bol stanovený na 14. novembra.

The Awesome Adventures of Captain Spirit

Značným prekvapením bolo ohlásenie bezplatnej hry The Awesome Adventures of Captain Spirit z univerza Life is Strange. Príbeh malého chlapca s nespútanou fantáziou bude k dispozícii od 26. júna. Hoci ide o samostatne stojaci kúsok, prítomné majú byť aj odkazy na predošlé tituly Life is Strange.

Nier: Automata

Po počítačoch a konzole PlayStation 4 sa aj na konzoly Xbox One dostane japonské RPG Nier: Automata, a to vo všetkými dostupnými DLC rozšíreniami.

Metro Exodus

Očakávané pokračovanie príbehu o Artyomom v postapokalyptickej série Metro sa na konzoly Xbox One dostane 22. februára 2019.

Kingdom Hearts III

Postavičky, otca rozprávok, Walta Disneyho zažijú svoju premiéru na konzolách Xbox One začiatkom budúceho roka – 29. januára 2019.

Battlefield V

Pripravovaný prírastok série Battlefield sa dočkal novej ukážky s kampaňovým príbehom. Hra vychádza 19. októbra.

We Happy Few

Zverejnená bola nová ukážka očakávaného titulu We Happy Few, ktorý dostal finálny termín vydania – 10. augusta.

Tales of Vesperia: Definitive Edition

Remastrovaná verzia niekdajšej exkluzivity pre Xbox 360 vychádza pre súčasné konzoly a PC už v zime.

The Division 2

Do bojov o záchranu vírusovou epidémiou spustošenej Ameriky sa pustíme už 19. marca 2019.

Shadow of the Tomb Raider

Pokračovanie dobrodružstiev Lary Croft dostalo novú hernú ukážku. Hra vychádza 14. septembra 2018.

Black Desert Online

MMORPG bude dostupná aj pre konzoly Xbox One. Beta test bude spustený už túto jeseň.

Devil May Cry 5

Na jar 2019 vychádza po dekáde ďalšia časť známej série Devil May Cry. Vývojári sľubujú tradičné prvky v kombináciu s prepracovaným vizuálom a vynikajúcou hrateľnosťou. Fanúšikom chcú ponúknuť presne to, čo očakávajú.

Tunic

Veľké dobrodružstvá odvážnej malej líšky, takto by sa dala zhrnúť pripravovaná hra od kanadského vývojára.

Jump Force

Bojovka spájajúca rôzne anime žánre ako sú Death Note a Dragon Ball Z vychádza v priebehu budúceho roka.

Dying Light 2

Pokračovanie zombie akčnej hry Dying Light má ponúknuť prepracovaný systém, kde má takmer každé rozhodnutie svoje ďalekosiahle dôsledky na herný príbeh. Dátum vydania nebol uvedený.

Just Cause 4

Začiatkom decembra sa priaznivci nespútaných akčných hier môžu tešiť z ďalšieho pokračovania série Just Cause.

Cyberpunk 2077

Úplný záver prezentácie patril očakávanej hre Cyberpunk 2077, za ktorou stojí štúdiou CD Projekt RED, ktoré hernému svetu prinieslo skvost v podobe Zaklínača. Na pripravovaný sci-fi projekt je herná komunita veľmi zvedavá. Krátka ukážka so sebou ale nepriniesla dátum vydania.

11.06.2018

+