MojWindows

Spoločnosť Intel počas veľtrhu Computex 2018 prezentovala viacero zaujímavých noviniek z oblasti procesorov a prekvapivo aj technológií pre displeje notebookov.

Limitovaná edícia Intel Core i7-8086K

Pri príležitosti osláv 50. narodenín firmy a 40. výročia uvedenia procesora Intel 8086 bol oficiálne oznámený 6-jadrový procesor Intel Core i7-8086K z limitovanej série 50 000 kusov.

Ten je síce postavený na súčasnej architektúre Coffee Lake, no od bežne predávaných modelov sa odlišuje o niečo vyšším taktom – v základe 4 GHz, pri režime Turbo Boost až 5 GHz. Bližšia špecifikácia ani predajná cena zatiaľ zverejnené neboli. S predajom sa ale má začať už o pár dní – 8. júna.

28-jadrový procesor s taktom 5 GHz

Intel okrem toho prekvapil aj ohlásením extrémne výkonného 28-jadrového procesora pre stolové počítače a pracovné stanice.

Opäť nezachádzal príliš do detailov, no počas demonštrácie jasne ukázal, že všetky jadrá sú súčasne schopné dosahovať takt až 5 GHz, čo pripravovaný model opäť značne odlišuje od aktuálne ponúkaných kusov.

Na počítači osadenom týmto procesorom prebehol počas prezentácie benchmark Cinebench R15 s výsledným skóre 7334 bodov. Žiadne podrobnosti, ani modelové označenie, spomenuté neboli. Podľa vyhlásení má ísť o reálny produkt, ktorý sa do predaja dostane ešte pred koncom tohto roka.

Zníženie spotreby displejov o polovicu

Značne zaujímavou časťou prezentácie bolo ohlásenie novej technológie Intel Low Power Display Technology pre displeje notebookov.

Intel vyhlásil, že novinka má v porovnaní so súčasne používanou technológiou znižovať spotrebu LCD displejov až o polovicu. Vo všeobecnosti tak má citeľne predĺžiť výdrž na batériu. Napríklad v prípade ultrabooku Dell XPS 13 vraj o 4 až 8 hodín podľa spôsobu používania.

Ako ďalší príklad Intel uvádza lokálne prehrávanie videa na notebooku s procesorom Intel Core i7-8550U, 8 GB RAM, Intel UHD Graphics 620 a Intel 600p SSD, ktorý používa Windows 10, slúchadlá pre zvukový výstup a jas obrazovky má nastavený 150 nitov, kedy má výdrž potenciálne dosahovať až pozoruhodných 28 hodín.

Ani o tejto technologickej novinke neboli prezentované žiadne detaily. Intel je len jednou zo spoločností, ktoré sa spolupodieľali na jej vytvorení. Osvojiť si ju už mala dvojica výrobcov obrazoviek Innolux a Sharp, no v ktorých produktoch, a kedy sa má reálne objaviť na trhu nie je známe.

Aplikovať sa pritom nedá na existujúce zariadenia a portál TheVerge uvádza, že použiteľná nebude ani na notebookoch s grafickými kartami od Nvidie a AMD.

Zdroj: Intel, TheVergeengadget

05.06.2018

+