MojWindows

Windows 10 sa tento rok s príchodom jesennej aktualizácie zatiaľ známej ako „Redstone 5“ dočká viacerých vylepšení. Informácie o pripravovaných novinkách sa dozvedáme postupne vďaka programu Windows Insider, kde sú zverejňované testovacie verzie systému. Tá najnovšia, okrem iného, prezrádza, že Microsoft do systému plánuje zabudovať virtuálnu klávesnicu SwiftKey, známu predovšetkým zo smartfónov.

Potešiť by to malo najmä majiteľov zariadení s dotykovou obrazovkou, kde má práca s virtuálnou klávesnicou svoje najväčšie opodstatnenie. Pre našincov zatiaľ ale nepôjde o príliš lákavú vec, nakoľko SwiftKey bude podporovať len angličtinu, francúzštinu, nemčinu, taliančinu, španielčinu, portugalčinu a ruštinu.

Použiteľná síce bude aj v prípade iných jazykových mutácií systému, no jej celková funkčnosť tým bude limitovaná.

Vo Windows 10 bude vylepšená aj funkcia Herný panel, ktorá bude v hrách zobrazovať informácie o využití systémových prostriedkov (procesory, RAM, GPU), aktuálny a priemerný počet snímok za sekundu (FPS) a súčasťou rozhrania bude aj nastavenie hlasitosti zvuku.

Upravená má byť aj správa pre zmenu veľkosti textu naprieč rozhraním systému a aplikáciami, či už pôjde o ich „klasické“ alebo UWP verzie.

Avizované sú aj viaceré vylepšenia pre funkciu Moderátor, ktorá slúži na uľahčenie ovládania zariadení.

Webové vyhľadávanie v ponuke Štart bude upravené tak, aby bol používateľ rýchlejšie a efektívnejšie schopný nájsť stránky so softvérom na stiahnutie.

Pokračuje sa aj v úpravách vizuálnej stránky systému. Grafický efekt „Acrylic“ bude prítomný v ďalších prvkoch rozhrania.

Funkcia „Senzor úložiska“ bude schopná zo zariadenia automaticky odstraňovať „súbory na vyžiadanie“ v zložke OneDrive, pokiaľ neboli používané v stanovenom termíne.

Náš tip
„Redstone“ končí, Microsoft budúci rok zavedenie nové interné označenia

Zdroj: Microsoft

26.06.2018

+