MojWindows

Rivalita medzi dvojicou známych výrobcov procesorov AMD a Intel ukazuje svoju tvár aj počas prebiehajúceho veľtrhu Computex 2018. Intel včera prekvapil prezentáciou svojho pripravovaného 28-jadrového procesora, no čo prekvapilo ešte viac, bola rýchla odpovedať zo strany konkurenčného tímu.

Spoločnosť AMD dnes totiž ukázala 32-jadrový procesor Ryzen Threadripper druhej generácie. Pre produkciu novinky postavenej na architektúre Zen+ bude použitý 12nm výrobný proces. Základný takt naprieč všetkými jadrami má podľa dostupných informácií dosahovať 3 GHz, čo sa v režime Turbo zvýši  na 3,4 GHz.

Procesor je určený pre základný dosky s chipsetom X399, a hoci teoreticky by mal byť po aktualizácii BIOSu použiteľný aj v existujúcich modeloch, podľa portálu AnandTech vyjadrilo viacero výrobcov svoje obavy spojené so zvýšenou spotrebou, ktorá je uvádzaná na 250W. Niektoré dosky by údajne mohli mať problémy, pokiaľ by došlo k jeho pretaktovaniu. Ako sa táto situácia vyvinie je nateraz otázne.

AMD okrem toho na tento rok avizovala viacero prírastkov pre rodinu Threadripper, neuviedla však žiadne podrobnosti. Začínať by sa malo na 8-jadre a končiť na spomínanom 32-jadrovom kúsku. Nové procesory sa majú na trhu objaviť v treťom štvrťroku, konkrétne sa spomína august. Bližšie informácie majú byť zverejnené v nadchádzajúcich mesiacoch.

Zdroj: AnandTech

06.06.2018

+