MojWindows

Časová os je jednou z najväčších noviniek, ktoré Windows 10 dostáva v jarnej aktualizácií April 2018 Update, a hoci si na ňu používatelia budú ešte nejaký ten čas zvykať, Microsoft nezaháľa a druhý deň konferencie Build 2018 využil na priblíženie toho, ako ju plánuje ďalej vylepšiť.

V skratke ide o prehľadný zoznam aplikácií s ktorými sa na zariadení pracovalo počas predošlých 30 dní, pričom jedným kliknutím je možné otvoriť ich v presne tej podobe, v akej ich používateľ opustil. Funkcia týmto spôsobom umožňuje jednoduchý návrat k rozpracovaným projektom, či prehliadaným webovým stránkam.

Pre využitie plného potenciálu sa počíta s prenosom informácií medzi viacerými zariadeniami, či už medzi dvojicou počítačov alebo medzi počítačom a smartfónom. Tento scenár ale vyžaduje synchronizáciu obsahu, a teda používanie rovnakého konta Microsoft, a v prípade smartfónov aj aplikácie Microsoft Launcher pre Android, prípadne Microsoft Edge pre iOS.

Časová os navyše vyžaduje podporu zo strany aplikácií. V súčasnosti dokáže pracovať len s produktami z dielne Microsoftu, či už ide o Microsoft Edge, Skicár alebo kancelárske nástroje balíka Office. Nakoľko sa na zariadenia používateľov začína dostávať len v týchto dňoch, dostupná je vo svojej prvotnej podobe, na ktorej sa bude ďalej budovať. Potvrdzujú to aj dnešné informácie, ktoré počas prezentácie v Seattli priniesol Joe Belfiore.

Microsoft vo Windows 10 prepojí Časovú os a zoskupovanie aplikácií známe ako „Sets“. To používateľom umožňuje do jedného okna spojiť viacero aplikácií a prepínať medzi nimi pomocou kariet, podobne ako to funguje vo webových prehliadačov. Napríklad si pri práci na projekte s konkrétnou témou k otvoreným dokumentom pridajú webové stránky so súvisiacim obsahom.

Aktuálnym plánom je to, aby Časová os zobrazovala celé „kolekcie“ aplikácií, s ktorými používateľ pracoval počas predošlých 30 dní. Pri návrate k projektu sa mu teda v jednom okne otvoria všetky predtým „spojené“ aplikácie, dokumenty a webové stránky.

Medzi aplikáciami v jednej „kolekcii“ bude taktiež možné prepínať pomocou klávesovej skratky ALT+ Tab.

Pôvodne sa očakávalo, že zoskupovanie aplikácií dorazí v jesennej aktualizácii „Redstone 5“, no aktuálne informácie hovoria, že to tak byť nemusí. Belfiore totiž prehlásil, že funkcia „Sets“ bude dostupná až vtedy, keď bude „skvelá“. Microsoft si jednoducho necháva priestor na manévrovanie, a je celkom možné, že pridanie novinky posunie.

Náš tip
Prvky dizajnového jazyka Fluent Design mieria aj do klasických aplikácií
08.05.2018

+