MojWindows

Ani príchod najnovšej veľkej aktualizácie pre Windows 10 neprebieha úplne hladko a okrem problémov s mrznutím systému pri používaní niektorých aplikácií, najmä prehliadača Chrome, sa používatelia sťažujú na ďalšie nedostatky.

Vzhľadom na to, aké veľké množstvo zariadení s rozličnými konfiguráciami, softvérom a príslušenstvom na najnovšiu verziu prechádza, je celkom prirodzené, že nejaký ten problém sa v prvých dňoch vyskytne.

Väčšinu z nich bude Microsoft riešiť v nadchádzajúcich opravných aktualizáciách, ktorých prvá várka má doraziť už v utorok 8. mája, kedy sa zároveň začne s automatickou distribúciou aprílovej aktualizácie cez Windows Update. Dovtedy je aktualizáciu možné nainštalovať len ručne, čo všeobecne Microsoft neodporúča, najmä v prípade menej skúsených používateľov.

V prípade veľkých systémových aktualizácií je najrozumnejšie počkať, kým systém automaticky neponúkne ich inštaláciu. V tom momente je totiž väčšina problémov vyriešená, používaná konfigurácia takpovediac odobrená a riziko problémov minimálne. Nie každému sa ale chce čakať niekoľko týždňov a aktualizáciu si nainštaluje svojpomocne.

Nemecký portál WindowsUnited preto pripravil prehľad problémov, ktoré sa síce týkajú len malej vzorky zariadení, no predsa len sa vyskytujú najčastejšie. Z časti ide len o nesprávne zvolené nastavenia, čo sa dá promptne vyriešiť, no niektoré prípady vyžadujú zásah zo strany Microsoftu, prípadne tvorcov ovládačov.

Problémy, ktoré sa môžu objaviť po inštalácii Windows 10 April 2018 Update

  • Nefungujúci mikrofón – za nefunkčným mikrofónom sa má skrývať nesprávne nastavenie v ponuke Ochrana osobných údajov -> Mikrofón, kde je zablokované jeho používanie aplikáciami.
  • Nefungujúca webkamera – rovnako ako v prípade mikrofónu, aj tu vo väčšine prípadov ide o vypnuté prístupové práva.
  • Funkcie pre vylepšenie zvuku – sekcia „Enhacements“ v nastaveniach konkrétneho zvukového zariadenia bola obnovená do pôvodnej podoby a je potrebné opätovne zvoliť požadované funkcie.
  • Dlhá reakčná doba myši – kurzor na pohyb myšou nereaguje korektne a zatiaľ nie je známe ako túto situáciu vyriešiť. Niektorí používatelia ale hlásia, že im pomohlo aktualizovanie ovládačov grafickej karty.
  • Prepínanie pomocou Alt + Tab – prepínanie medzi oknami aplikácií, najmä pri hraní hier, má značnú odozvu. Riešením má byť vypnutie funkcie Asistent na lepšie sústredenie, vrátane automatického pravidla „Keď hrám hru“.
  • Zobrazovanie upozornení o programe Windows Insider – nastavenia v sekcii Diagnostika a pripomienky nie je na niektorých zariadenia možné zmeniť. Systém zobrazuje upozornenie, že dané nastavenia spravuje program Windows Insider, a to na zariadeniach, ktoré do programu nie sú zapojené. Riešenie nie je známe.
  • Nefungujúci Microsoft Edge – prehliadač sa na vybranej časti zariadení nespustí, nie je známa príčina ani riešenie.
  • Kontextová ponuka Panela úloh – časť používateľov hlási chýbajúce možnosti v kontextovej ponuke panela úloh. Riešenie nie je známe.
  • Vizuálne problémy v používateľskom rozhraní – v niekoľkých prípadoch sa objavujú problémy s chýbajúcimi animáciami, prvkami Fluent Design a zobrazovaním okrajov aplikácií.
  • Pády systémovej aplikácie Nastavenia – aplikácia pri prechádzaní sekcií a výbere nastavení môže náhodne „padať“. Riešenie zatiaľ nie je známe.

Náš tip
Ako odložiť inštaláciu aktualizácie Windows 10 April 2018 Update | Návod

Zdroj: Windowsunited via MSPU

04.05.2018

+