MojWindows

Pre používateľov, ktorí cez program Windows Insider testujú pripravovanú aktualizáciu „Redstone 5“ bola vydaná ďalšia testovacia zostava – 17672. Na rozdiel od predošlej dvojice z tohto mesiaca sa do systému dostalo len niekoľko malých noviniek. Najvýraznejšia z nich je pritom zameraná na bezpečnosť.

Zavedená totiž bola podmienka, ktorá diktuje, že bezpečnostné riešenia ako je antivírusová ochrana musia po novom bežať ako chránený proces. V opačnom prípade ich systém ignoruje a spúšťať bude aj Windows Defender.

Súčasný beh dvojice rozdielnych antivírusov však môže predstavovať problém, nakoľko sa medzi sebou budú takpovediac biť, vyťažovať systémové zdroje a dokonca to môže spôsobiť celkovú nestabilitu systému.

Microsoft týmto krokom zjavne chce výrobcov donútiť, aby zvýšili ochranu svojich produktov ako takých. Pre väčšinu z nich by táto novinka ale nemala predstavovať najmenší problém.

Pre testovacie účely je možné túto podmienku vypnúť pridaním kľúča HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Security Center\Feature DisableAvCheck (DWORD) = 1 do systémových registrov.

Okrem toto do prehliadača Microsoft Edge v aktuálnej zostave pribudlo nové ovládacie gesto. Na zariadeniach s dotykovou obrazovkou je potiahnutím možné obnoviť sekciu s elektronickými knihami.

Ďalej knihy pripnuté v ponuke Štart dostali živú dlaždicu, v ktorej sa bude striedať titulka a prehľad prečítaných strán. Pri tlači PDF súborov cez Microsoft Edge je možné nastaviť prispôsobenie veľkosti strany a nahrávanie zvuku cez Herný panel (Win +G) dosahuje vyššiu kvalitu.

Za zmienku ešte stojí fakt, že vybrané príslušenstvo pripojené cez Bluetooth bude pri nízkej úrovni nabitia batérie zobrazovať systémové upozornenia. Ide o rozšírenie systémových možností zo zostavy 17639, kde bolo zavedené zobrazovanie stavu nabitia v ponuke Nastavenia Windows.

Náš tip
Microsoft v testovacej verzii „Redstone 5“ pri používaní aplikácie Pošta vnúti svoj prehliadač

Zdroj: Microsoft

17.05.2018

+