MojWindows

Spoločnosť Samsung dnes oficiálne predstavila tretiu generáciu SSD diskov určených pre spotrebiteľský segment, ktoré sú na trh uvádzané v rámci modelových radov Samsung 970 PRO a EVO. Novinky sú podľa výrobcu určené primárne pre technických nadšencov a profesionálov. Na Slovensku budú dostupné v priebehu júna od 119 € za 250GB verziu do 844 € za 2TB verziu.

Disky Samsung 970 PRO a EVO sú vyrábané v prevedení M.2 a podporujú najnovšie rozhranie PCIe Gen 3.0 x4 lane. Rad 970 maximálne využíva potenciál dátovej priepustnosti technológie NVMe a ponúka vysoký výkon pri spracovaní veľkých objemov dát vrátane práce s 3D dátami, s grafikou v rozlíšení 4K, hraní náročných hier či pri analytickom spracovaní dát.

Model 970 PRO podporuje rýchlosť sekvenčného čítania až do 3 500 MB/s a rýchlosť sekvenčného zápisu až 2 700 MB/s, zatiaľ čo model EVO dosahuje rýchlosť sekvenčného čítania až 3 500 MB/s a rýchlosť sekvenčného zápisu až 2 500 MB/s.

Samsung uvádza, že rýchlosť sekvenčného zápisu sa podarilo v porovnaní s predchádzajúcou generáciou zvýšiť až o 30 %, k čomu prispela najnovšia technológia čipov V-NAND a novo navrhnutý radič Phoenix.

Model 970 EVO podporuje technológiu Intelligent TurboWrite, ktorá využíva vyrovnávaciu pamäť o veľkosti až 78 GB, čo umožňuje dosiahnuť vyššie rýchlosti zápisu.

Moduly 970 PRO a EVO sa dodávajú so zárukou päť rokov, alebo až 1 200 TB zápisu, čo je o 50 % viac než u predchádzajúcej generácie. V tejto súvislosti je spomínaná najmä technológia Dynamic Thermal Guard, ktorá moduly chráni pred prehriatím tým, že automaticky sleduje a udržiava optimálnu prevádzkovú teplotu. Teplotu SSD modulov navyše znižujú pasívny chladič a najnovšie aj poniklovanie radiča.

Hlavné špecifikácie

 

02.05.2018

+