MojWindows

Microsoft v najnovšej jarnej aktualizácii pre Windows 10 pridal oficiálnu podporu takzvaných progresívnych webových aplikácií. V skratke ide o moderné webové stránky, ktoré sa v systéme z pohľadu používateľa správajú ako natívne aplikácie.

Práve v nich vidí vďaka univerzálnosti a rýchlejšiemu vývoju viacero spoločností veľký potenciál do budúcnosti. V aktuálnom IT svete ide o horúcu a často spomínanú tému a príležitosť si nechcú nechať ujsť ani v Redmonde.

Už v týchto dňoch sú do digitálneho obchodu Microsoft Store pridávané vhodné stránky, aby používatelia mali po inštalácii April 2018 Update z čoho vyberať a zároveň došlo k celkovému zlepšeniu aktuálne ponúkaného softvéru.

Jednou z prvých lastovičiek z tejto oblasti je spoločnosť Twitter, ktorá sa rozhodla pre platformu Windows ponúkať výhradne PWA verziu svojej aplikácie.

Samotný Microsoft však veľmi dobre chápe, že pokiaľ chce používateľov nalákať na používanie tohto druhu aplikácií, musí vytvoriť dostatočne kvalitné zázemie, aby v konečnom dôsledku skutočne predstavovali kvalitnú alternatívu.

Počas konferencie Build 2018 preto bolo oznámených viacero plánovaných vylepšení, ktoré majú používateľský zážitok pre PWA spraviť o niečo prirodzenejším.

V nadchádzajúcej verzii Windows 10 pribudne dvojica zobrazovacích režimov – „celá obrazovka“ a „minimalistické rozhranie“. Používatelia si budú môcť vybrať, či chcú, aby sa pri práci s PWA zobrazovali navigačné prvky a adresný riadok alebo radšej zvolia „čisté“ rozhranie bez nich.

Druhou veľkou oznámenou novinkou je pridanie ďalšieho spôsobu, ako bude možné PWA „inštalovať“ do zariadenia.

Aktuálne to prebieha prostredníctvom obchodu Microsoft Store, no už na jeseň bude táto možnosť dostupná aj priamo z prehliadača Microsoft Edge. Použiteľné to bude navyše na všetky PWA, vďaka čomu odpadne nutnosť čakať na ich zaradenie do obchodu.

Náš tip
Poznámkový blok si konečne poradí s textovými súbormi z iných platforiem

Zdroj: Neowin

10.05.2018

+