MojWindows

Microsoft pred časom dospel k rozhodnutiu, že Windows 10 nutne potrebuje zmenu. Najnovší počin na poli operačných systémov totiž musí reagovať na súčasné potreby a požiadavky trhu, s čím súvisí aj moderné, prehľadné a prívetivé používateľské rozhranie.

Do systému aj aplikácií preto vývojári postupne začali zavádzať nové grafické prvky z dizajnového jazyka Fluent Design, ktorý stavia na piatich základných vlastnostiach – svetlo, hĺbka, pohyb, materiál a škálovateľnosť.

Prerod prebieha pozvoľna, aby si používatelia postupne zvykli, čo znamená, že novinky budú pribúdať v nadchádzajúcich rokoch cez veľké aktualizácie. Aj po dvoch veľkých aktualizáciách od nástupu Fluent Design sa tak stále nachádzame len v počiatočnej fáze modernizácie rozhrania. Na základe aktuálnych informácií to ale vyzerá tak, že proces naberá na obrátkach.

Počas vývojárskej konferencie Build 2018 jednak bolo oznámené, že moderné dizajnové prvky bude možné implementovať aj do klasických aplikácií, no zároveň bola téme Fluent Design venovaná jedna prezentácia, počas ktorej zástupcovia Microsoftu vývojárom priblížili, aké zmeny moderný dizajn čakajú počas tohto roka.

Jednou z najväčších noviniek bude prvok „Command bar flyout“, ktorý nahradí zoznam nástrojov zobrazovaný pod hlavným panelom. Tieto prvky sa namiesto toho budú zobrazovať v podobe akejsi „výsuvnej“ ponuky na bočnej strane. Svoj debut má zažiť v rámci OneNote a následne sa rozšíri do ďalších aplikácií.

Expanziu má zažiť aj efekt priehľadnosti „Acrylic“, ktorý čoskoro nájdeme takmer vo všetkých kútoch systému, vrátane vyskakovacích ponúk. Spomínané bolo aj nové tieňovanie, nová správa farieb pre rozhranie aplikácií, nové pravidlá pre tlačidlo „Späť“, či automatické prispôsobovanie prvkov rozhrania UWP aplikácií s ohľadom na typ zariadenia.

Zverejnený zoznam pripravovaných zmien je skutočne rozsiahly, dočkať by sme sa ich mali v jesennej aktualizácii „Redstone 5“. Medzi aktuálne ciele taktiež patrí to, aby bol pri implementácii prvkov Fluent Design dosiahnutý  konzistentný vzhľad naprieč všetkými časťami Windows 10 a aplikáciami.

Náš tip
Fluent Design System aplikácie pripraví aj na používanie vo virtuálnej realite

Zdroj: Neowin, TheVerge

09.05.2018

+