MojWindows

Vyzerá to tak, že situácia ohľadom veľkej jarnej aktualizácie, označovanej ako „Spring Creators Update“, sa v ostatných dňoch skomplikovala. Kvôli chybe, ktorá bola odhalená počas minulého víkendu došlo k odloženiu jej vydania, no ako informuje portál WindowsCentral s odvolaním na svoje zdroje priamo z Microsoftu, situácia je o niečo horšia ako sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Ešte v utorok síce Microsoft vydal pre zostavu 17133 prvú opravnú aktualizáciu, a hoci sa očakávalo, že práve pomocou nej, prípadne jej nasledovníčky, by mohla byť identifikovaná chyba vyriešená, vraj to tak nebude.

Microsoft totiž v týchto dňoch údajne pristúpil k bezprecedentnému kroku – zostava 17133, ktorá mala už niekoľko týždňov „nálepku RTM“, čo znamená, že išlo o dokončenú aktualizáciu odoslanú partnerom pre inštaláciu na nové zariadenia, prišla o tento status. A to aj napriek tomu, že už dostala prvú kumulatívnu aktualizáciu a prešla všetkými okruhmi programu Windows Insider.

Pokiaľ sú tieto informácie skutočne správne, ide o veľmi nepríjemnú situáciu, a to pre obidve strany – používateľov aj samotný Microsoft.

Nakoľko už bola dostupná „RTM“ verzia, čo potvrdzovalo viacero prominentných zdrojov, prístup zo strany Microsoftu, ako aj samotné označenie zostavy, používatelia sa púšťali do jej inštalácie, aby sa k novinkám dostali medzi prvými.

Redstone 5

Keďže Microsoft údajne nie je schopný neznámu chybu odstrániť prostou aktualizáciou, musí nanovo skompilovať ďalšiu zostavu a následne ju otestovať, či spĺňa všetky potrebné kritéria a môže tak byť sprístupnená výrobcom zariadení a verejnosti. Pravdepodobne tak pôjde o zostavu s označením 17134, respektíve jemu číselne blízkym.

Microsoft sa kvôli tomu pravdepodobne dostane do časovej tiesne, aby túto nepríjemnú situáciu stihol vyriešiť v rozumnom čase. K jarnej aktualizácii ale pristupuje pomerne zvláštne. Do dnešného dňa napríklad nie je známy jej názov a taktiež nedošlo k oficiálnemu ohláseniu jej termínu vydania – oficiálne sa hovorí len o vydaní v apríli.

Zo strany používateľov je teraz otázne, čo robiť v prípade, že si niekdajšiu „RTM“ verziu nainštalovali.

Pokiaľ sú naďalej zaradení v programe Windows Insider, systém im bude po vydaní novej zostavy aktualizovaný cez nástroj Windows Update a nemusia sa trápiť. Samotný problém, hoci nie je známe, o čo presne ide, nemá používateľom obzvlášť komplikovať život.

Používatelia, ktorí na zostavu 17133 aktualizovali, a následne program Windows Insider opustili, môžu využiť návrat na predošlú verziu, ktorá je dostupná do 10 dní od jej inštalácie. Prípadne to môžu vyriešiť jednoduchšie – opätovne sa zapoja do programu Windows Insider a počkajú si na vydanie ďalšej zostavy.

Ďalšou možnosťou je počkať na vydanie súboru ISO s Windows 10 verzie 1803 („Spring Creators Update“) a systém potom inovovať, čo prebieha bez straty dát.

Zac Bowden navyše dodáva, že vzhľadom na závažnosť tejto situácie je silne pravdepodobné, že ich systém (zostava 17133) bude cez nástroj Windows Update aktualizovaná na stabilnú verziu jarnej aktualizácie, čo by znamenalo, že nebude vyžadovaný žiaden zásah z ich strany.

Náš tip
Aké novinky pre Windows 10 prinesie nadchádzajúca aktualizácia Spring Creators Update?

Zdroj: WindowsCentral

13.04.2018

+