MojWindows

Hoci jarná aktualizácia ešte stále nebola oficiálne vydaná, práce na tej jesennej, známej ako „Redstone 5“, intenzívne pokračujú a postupne sa vynára čoraz viac nových funkcií.

Pre testerov v okruhu Skip Ahead vyšli v ostatných týždňoch už dve testovacie zostavy, každá s nejakou tou novinkou.

V prípade tej skoršej, s číselným označením 17643 sa vývojári zamerali na ďalšie vylepšovanie zoskupovania okien aplikácií, teda novinku známu pod označením „Windows Sets“.

Po novom je možné zoskupovanie okien využívať aj priamo v aplikáciách kancelárskeho balíka Office, čo ale zatiaľ vyžaduje aktívne predplatné v službe Office 365.

Okrem toho ale Microsoft hlási, že zoskupovať je možné už väčšiu klasických aplikácií, nie len tie, ktoré spadajú pod platformu UWP, čo je rozhodne vítaným krokom.

Pridaná bola aj pomerne základná možnosť pre prácu so „zoskupenými“ oknami aplikácie Microsoft Edge. Jednotlivé karty prehliadača je možné presúvať medzi viacerými oknami a taktiež pribudla možnosť pre obnovenie predtým používaných kariet.

Okrem toho sa Microsoft pustil aj do vylepšovania systémových nastavení, ktoré sa v rámci Windows 10 už dlhodobo snaží modernizovať, aby postupne úplne nahradili staršie Ovládacie panely.

Pribudla tu „vychytávka“ praktická pre používateľov, ktorí často cestujú a vlastnia zariadenia so slotom pre SIM kartu, kde využívajú mobilné dáta. Systém im po novom totiž v objeme prenesených dát ukáže, koľko z nich bolo využitých v rámci roamingu.

V oblasti zjednodušenia prístupu, konkrétne v ponuke Zväčšovanie sklo boli upravené možnosť pre výber priblíženia, kde pribudli dve nové hodnoty – 5% a 10%. Taktiež tu bola pridaná možnosť pre vylepšenie zobrazovania kurzoru – napríklad zabránenie pohybu mimo zobrazovacej plochy.

Novšia zostava 17650 sa zase zameriava skôr na menšie úpravy, medzi nimi vylepšenie grafického rozhrania aplikácie Windows Defender Security Center, kde pribudli prvky Fluent Design.

Došlo tu aj k úprave rozloženia ikoniek, ako aj zavedeniu dynamického prispôsobovania veľkosti prvkov. Pokiaľ je napríklad potrebné zobraziť viac doplnkových informácií, zmenšia sa ikony kategórií a podobne.

Vylepšený bol aj Windows Defender Firewall, ktorý už podporuje procesy bežiace pod záštitou Windows Subsystem for Linux (WSL) – napríklad linuxové nástroje.

Náš tip
Microsoft v testovacej verzii „Redstone 5“ pri používaní aplikácie Pošta vnúti svoj prehliadač
20.04.2018

+