MojWindows

S vydaním testovacej zostavy 17650 pre Insiderov zaradených v okruhu Skip Ahead, ktorí aktuálne skúšajú prvé verzie jesennej aktualizácie „Redstone 5“, sa v inštalátore systému Windows 10 objavila nová edícia s označením „Windows 10 Lean“. Na túto skutočnosť upozornil používateľ Lucas cez sociálnu sieť Twitter.

Podľa dostupných informácií ide o značne odľahčenú verziu systému, bez pozadí pracovnej plochy, ovládačov pre CD/DVD mechaniky, či dokonca niektorých systémových súčasti ako je napríklad Editor Registrov. Tieto súčasti ale nie sú blokované na úrovni systému, a po ich ručnom pridaní sa dajú bez problémov používať.

64-bitová verzia systému, ktorá sa identifikuje aj ako „Windows 10 CloudE“, je približne o 2 GB menšia než klasická verzia Windows 10 Pro. Po inštalácii štandardne beží v takzvanom „režime S“, kedy je možné inštalovať len aplikácie z ponuky obchodu Microsoft Store.

Informácie o jej určení, dostupnosti, ako aj ďalšie detaily zatiaľ chýbajú, nakoľko sa Microsoft k tejto téme, celkom prirodzene, nevyjadruje.

Nakoľko sa nová edícia objavila po boku testovacej zostavy pripravovanej aktualizácie „Redstone 5“, predpokladá sa, že reálne sa objaví najskôr na jeseň, práve po jej boku. Je celkom možné, že aspoň čiastočne bude predstavená počas konferencie Build 2018.

Zdroj: MSPU

23.04.2018

+