MojWindows

Tak ako avizovali v predošlom článku, Microsoft dnes večer skutočne uvoľnil veľkú jarnú aktualizáciu pre Windows 10, ktorá nesie názov Windows 10 April 2018 Update a pre existujúcich používateľov je k dispozícii zadarmo, rovnako ako jej predchodkyne.

Hoci predošlé informácie hovorili o tom, že počnúc dnešným dňom bude dostupná len cez manuálne stiahnutie a inštaláciu pomocou nástrojov Media Creation Tool a Asistent aktualizácie systému Windows 10, ako Microsoft upozorňuje v dnešnom príspevku na oficiálnom blogu, nie je to pravda.

Automatizovaná distribúcia cez službu Windows Update začína 8. mája, ako bolo avizované, no jej prostredníctvom je aktualizácia reálne dostupná už dnes. Jediné, čo musíte spraviť na to, aby ju systém začal sťahovať a inštalovať, je ručné vyhľadanie aktualizácií pomocou tlačidla „Vyhľadať aktualizácie“. Nemusíte sa tak vôbec trápiť s vyššie spomínanými nástrojmi a všetku prácu odvedie systém.

Znamená to teda, že od 8. mája túto aktualizáciu začne mechanizmus Windows Update vyhľadávať a pripravovať na inštaláciu automaticky, no ručným vyhľadaním môžete celý proces spustiť už dnes. Túto skutočne sme overili na dvojici zariadení, v prípade jedného dokonca okamžite po vykonaní čistej inštalácie systému v predošlej verzii Fall Creators Update.

Microsoft menej skúseným používateľom vyslovene odporúča s inštaláciou počkať až do momentu, kedy systém automaticky zobrazí výzvu, no na druhú stranu, už teraz ide o finálnu verziu systému. Rozdielom je to, že pri spustení automatickej distribúcie 8. mája bude pre používateľov dostupná už aj opravná aktualizácia, ktorá odstráni prvé novoobjavené nedostatky a problémy.

Sami si tak zvážte, či sa vám oplatí s inštaláciou ponáhľať. Pokiaľ sa do toho rozhodnete pustiť, pripomíname, že do 10 dní od vykonania inštalácie sa môžete vrátiť na predošlú verziu bez straty svojich dát.

30.04.2018

+