MojWindows

Microsoft sa tento mesiac pripravuje na zahájenie distribúcie ďalšej veľkej aktualizácie pre Windows 10, známej ako Spring Creators Update. Hoci niektorí používatelia chcú jej inštaláciu čo najviac oddialiť a počkať si na vydanie prvých opravných aktualizácií, nájde sa aj časť nadšencov, ktorí chcú mať prístup k novinkám čo najskôr.

Tím je síce spravidla určený program Windows Insider, kde môžu pripravovanú aktualizáciu testovať už mesiace pred jej dokončením, no počítať vtedy musia s vysokým rizikom možných problémov. Nie každý je ochotný takto riskovať, a preto sa do testovania zapájajú väčšinou len tí najväčší nedočkavci.

No teraz, keď je už dostupná finálna verzia aktualizácie, ktorá bude distribuovaná aj verejne, riziko pri jej inštalácii je takmer minimálne. Ak teda patríte medzi tých, ktorí chcú mať prístup k novinkám čo najskôr, no zároveň ste nechceli prehnane riskovať, teraz máte šancu.

Zapojením do programu Windows Insider momentálne získate rovnakú verziu systému, ako používatelia, ktorým bude aktualizácia sprístupnená automaticky prostredníctvom nástroja Windows Update, akurát bez prvej opravnej aktualizácie, keďže tá je ešte len v príprave.

Nakoľko ide o dokončenú verziu Spring Creators Update, všetky opravné a bezpečnostné aktualizácie vám budú sprístupnené v deň ich vydania, takže sa nemusíte báť, že by ste sa odstrihli od oficiálnej podpory.

Navyše, ak by ste náhodou počas prvých dní jej používania narazili na problémy, do 10 dní od inštalácie sa môžete jednoduchým spôsobom vrátiť na predošlú verziu systému. Ak patríte k menej skúseným používateľom, radšej si počkajte na sprístupnenie aktualizácie cez Windows Update, veď sa nemáte kam ponáhľať.

Postup pre predčasnú inštaláciu Spring Creators Update je v tomto prípade pomerne jednoduchý – pripojíte sa medzi Insiderov, nainštalujete si zostavu 17133.1 a následne verejné testovanie opustíte.

Spring Creators Update

Pripojenie do programu Windows Insider prebieha cez systémové nastavenia. Potrebujete na to konto Microsoft.

Spring Creators Update

Finálna verzia aktualizácie je dostupná vo vetvách Fast, Slow aj Release Preview, preto môžete zvoliť možnosť „Just send me early updates“.

Spring Creators Update

Celým procesom vás bude sprevádzať sprievodca, po reštartovaní počítača môžete cez nástroj Windows Update vyhľadať a nainštalovať aktualizáciu s označením „Aktualizácia funkcií na Windows 10, verzia 1803“.

Spring Creators Update

Po jej inštalácii program Windows Insider opusťte. Prebieha to opäť cez systémové nastavenia. Z ponuky vyberte možnosť „Úplne zastaviť prijímanie zostáv Insider“. Systém je opäť potrebné reštartovať a máte hotovo. Vo svojom zariadení máte nainštalovanú jarnú aktualizáciu Spring Creators Update a môžete ju smelo používať.

Spring Creators Update

Náš tip
Aké novinky pre Windows 10 prinesie nadchádzajúca aktualizácia Spring Creators Update?
08.04.2018

+