MojWindows

Výskumníci spadajúci pod divíziu Microsoft Reasearch sa po nedávnom experimente, zameranom na predĺženie výdrže batérie smartfónov pri hraní hier, podelili o ďalší zaujímavý projekt s názvom Project Zanzibar.

Pod týmto názvom sa skrývajú práce na vytvorení podložky pre prepojenie fyzického a digitálneho sveta. Podložka pomocou senzorov dokáže snímať objekty, ktoré sú na nej položené, ako aj gestá a pohyby, ktoré sa odohrávajú v jej blízkosti. Tie následne prenáša do pripojených zariadení, či už ide o počítač, tablet alebo smartfón.

Project Zanzibar

Základná myšlienka pre jej využitie je asi taká, že človek na ňu položí predmety, tie sa premietnu do digitálneho prostredia a to, ako s nimi manipuluje sa prenáša priamo do hier a aplikácií.

Demonštruje to aj video, kde môžeme vidieť viacero hier využívajúcich sledovanie polohy, pohybov a orientácie objektov. Zaujímavé je aj to, že podložka dokáže detegovať aj vstupy ako stlačenie kláves a cez Bluetooth sa dá prepojiť s rozličným príslušenstvom a zariadeniami.

Podložka môže svoje uplatnenie nájsť najmä vo vzdelávacom sektore, napríklad v kombinácii s hrou Minecraft alebo modulárnym programovaním, čo zachytáva aj video. S jej pomocou sa taktiež dajú „oživiť“ hračky, čo by mohlo zaujať mladšie ročníky, prípadne umelcov vytvárajúcich krátke filmy.

Veľká časť podobných projektov sa reálneho nasadenia nikdy nedočká, no v tomto prípade by to malo byť inak. Microsoft sa chystá podložku čoskoro verejne prezentovať a vyzerá to tak, že projekt plánuje dotiahnuť do úspešného konca.

Náš tip
Microsoft prekvapivo potvrdil práce na novej generácii digitálnej tabule Surface Hub

10.04.2018

+