MojWindows

Microsoft prostredníctvom svojho blogu informoval o dôležitých zmenách v podpore kancelárskych nástrojov z balíka Office. Pripravovaná verzia Office 2019, ktorá sa má na trhu objaviť v priebehu tohto roka, bude v prípade „krabicovej verzie“ podporovaná len na operačnom systéme Windows 10 a novej verzii Windows Server.

Vydanie Office 2019 bolo stanovené na druhú polovicu tohto roka, teda v termíne, kedy Microsoft ešte poskytuje podporu obidvom starším systémom – Windows 7 aj Windows 8.1. Toto rozhodnutie preto vyvolalo medzi verejnosťou značnú vlnu nevôle.

Rovnaký krok bol síce avizovaný aj v prípade služby Office 365 ProPlus určenej pre firmy, no k tomu dôjde 14. januára 2020, teda po skončení predĺženej podpory operačného systému Windows 7. Odstrihnutí však budú používatelia Windows 8.1, ktorému podpora končí až o tri roky neskôr.

Zo zverejneného príspevku nie je jasné, či aplikácie Office 2019 nebude na staršie systémy možné vôbec inštalovať alebo pre ne v tomto prípade „len“ nebudú vydávané aktualizácie. Taktiež sa tu neuvádza, či sa situácia dotkne aj ostatných plánov služby Office 365, ktoré nie sú určené firmám ale bežným používateľom – Office 365 Home a Office 365 Personal. Je teda celkom možné, že tieto plány budú fungovať tak ako doteraz.

Microsoft v prípade kancelárskeho balíka zo služby Office 365 ProPlus ako dôvod pre svoj avizovaný krok uvádza snahu o zvýšenie bezpečnosti, nakoľko budú podporované len systémy, kde používatelia budú pravidelne a koordinovane dostávať aktualizácie pre Office aj Windows. V prípade „krabicovej verzie“ Office 2019 žiaden dôvod neuvádza.

V príspevku taktiež upozorňuje na zmenu v inštalácii „krabicovej verzie“ Office 2019. Distribuované už nebudú tradičné inštalátory, ale verzie „click-to-run“, kedy je nástroje ako Word, Excel, PowerPoint a podobne možné vďaka streamovaniu zo serverov používať už v priebehu inštalácie.

Podpora celého balíčka Office 2019 je avizovaná na 5 rokov, kedy budú okrem opráv pridávané aj nové funkcie. Dva roky po tom ešte bude platiť rozšírená podpora, v rámci ktorej sú vydávané bezpečnostné záplaty.

Doplnené 19.4.2018

Hoci to predtým Microsoft uviedol len v súvislosti s predplatným ProPlus, teraz v často kladených otázkach spomína, že zmena sa dotkne aj služby Office 365 vo všeobecnosti, nakoľko na starších systémoch Windows bude použiteľná len do januára 2020.

Office 2019 is not supported on Windows 7. For Office 365 subscribers, you can continue using Office on Windows 7 until January 2020.“

Náš tip
Holandská polícia spravila pri nákupe licencií Microsoft Office chybu, stála ju 3 milióny

Zdroj: Microsoft

19.04.2018

+