MojWindows

Situácia ohľadom veľkej jarnej aktualizácie pre Windows 10 sa začala v ostatných týždňoch poriadne komplikovať.

Najskôr bol kvôli chybe odložený plánovaný, no oficiálne neoznámený, termín vydania, neskôr prišla zostava 17133 o status „RTM“ a následne sa vynorili informácie, že pre aktualizáciu sa už nepočíta s názvom „Spring Creators Update“.

Ten síce Microsoft nikdy oficiálne neohlásil, no objavoval sa v internej dokumentácii, v komunikácii s testermi, ako aj v testovacích zostavách z vetvy Skip Ahead.

Microsoft sa v súvislosti s jarnou aktualizáciou, ako aj pozadím celej situácie, rozhodol dlhodobo držať „bobríka mlčanlivosti“. Toto mlčanie prelomil počas včerajšieho dňa, kedy došlo v okruhu Fast k vydaniu zostavy 17134.1, ktorá je aktuálnym kandidátom na „RTM“ verziu.

V príspevku na oficiálnom blogu vysvetľuje, že v prípade zostavy 17133 došlo k odhaleniu bližšie nešpecifikovaných chýb spôsobujúcich vyššiu nestabilitu systému, hoci prvotné vyjadrenia hovorili, že používatelia sa nemusia obávať. Vyššia frekvencia pádov systému (BSOD), o ktorej sa v príspevku hovorí, ale spadá medzi vážnejšie problémy.

Zaujímavý je aj spôsob, ako sa túto situáciu rozhodli v Microsofte riešiť. Pre zostavu 17133 bola najskôr vydaná opravná aktualizácia, aby neskôr došlo k jej úplnému nahradeniu novou zostavou 17134 s integrovanými opravami z aktualizácie KB4100375, ako aj s dodatočnými opravami.

Dona Sarkar tento postup priznáva vo svojom príspevku, no ďalej ho neobjasňuje. Historicky sa problémy v „RTM“ verziách riešili vždy pomocou kumulatívnej aktualizácie, čo bolo zjavne sprvu zamýšľané aj v prípade zostavy 17133. Prečo náhle došlo k zmene je veľkou neznámou.

Zostava 17134 by mala status „RTM“ verzie získať akonáhle prejde testovaním a neobjavia sa žiadne problémy, aby tak spĺňala potrebné kritéria pre oficiálnu distribúciu.

Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa očakáva, že Microsoft teraz zvýši opatrnosť a testovaniu sa bude venovať o čosi dlhšie. Počas nadchádzajúcich dní by mala postupne prejsť testovacími okruhmi Fast, Slow a Release Preview.

Používateľom zostavy 17133.1 a 17133.73 má byť sprístupnená klasicky cez službu Windows Update, po tom, ako sa opätovnej zaradia do programu Windows Insider, ak ho opustili.

Nakoľko s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o verziu, ktorá bude distribuovaná aj pre verejnosť, pre tých, ktorí si nainštalovali zostavu 17133 a následne program Windows Insider opustili, aby jarnú aktualizáciu získali predčasne, je opakovanie tohto postupu momentálne asi najschodnejšou cestou.

Prípadne sa môžu skúsiť vrátiť na predošlú, stabilnú verziu Fall Creators Update.

Portál TheVerge s odvolaním na svoje zdroje priamo v Microsofte dokonca uvádza, že zostava 17134 už bola odobrená ako finálna verzia jarnej aktualizácie, teda spomínaná „RTM“ verzia. Naznačuje to aj jej číselné označenie 17134.1.

Kedy by sa mohlo začať s distribúciou jarnej aktualizácie pre Windows 10, a aký bude jej oficiálny názov je stále neznáme. Predpokladá sa však, že distribúcia dostane zelenú ešte tento mesiac.

Jedným u možných názvov veľkej jarnej aktualizácie pre Windows 10 je „Windows 10 April 2018 Update“, čo naznačuje video zverejnené v komunite WinHEC.

Zdroj: TheVerge

17.04.2018

+