MojWindows

Aktualizované 19.4.2018 – Ako sa ukázalo, situácia nakoniec nebola až taká vážna a aplikácia Instagram je opäť dostupná aj pre smartfóny s „mobilnou desiatkou“. Dôvodom za dočasnou nedostupnosťou boli skutočne len problémy s kompatibilitou zavedené pri vydaní novej verzie.


Populárna sociálna sieť Instagram po dlhšej dobe aktualizovala svoju oficiálnu aplikáciu pre Windows 10. Nová verzia prináša niekoľko menších vylepšení, aj prekvapenie v podobe zrušenej podpory pre smartfóny so systémom Windows 10 Mobile.

Aplikácia aktuálne v obchode Microsoft Store hlási svoju dostupnosť výhradne pre počítače. Pri prístupe zo smartfónov sa zobrazuje hláška o nepodporovanom zariadení. Nainštalovanú aplikáciu je síce možné naďalej používať, no dostupnosť novej aktualizácie už podľa používateľov nehlási.

Nakoľko chýba oficiálne vyjadrenie, nateraz nie je známe, či ide o dôsledok chyby zavedenej pri vydaní novej verzie aplikácie alebo o vedomé odstránenie vývojármi.

Vzhľadom na zanedbateľný podiel, ako aj polooficiálne ukončený vývoj platformy, by formálne ukončenie podpory nebolo ničím prekvapivým. Facebook by sa akurát pripojil k ďalším vývojárom, ktorí tejto mobilnej platforme dali zbohom.

V prípade, že aplikácia bola skutočne natrvalo odstránená, ako alternatívu je na „mobilnej desiatke“ možné používať pomerne schopné webové rozhranie. S príchodom plnohodnotnej PWA verzie ale netreba počítať.

Instagram vo verzii 30.1569.12133.0, pre počítače so systémom Windows 10, prináša možnosť archivovať zverejnené fotografie. V praxi to má fungovať tak, že „archivovaná fotka“ sa prestane zobrazovať v profile používateľa, no zároveň nedôjde k jej vymazaniu.

Ďalšími vylepšeniami v novej verzii sú:

  • možnosť zdieľať príbehy so svojimi priateľmi
  • možnosť odpovedať na individuálne komentáre
  • prehľad o poslednom prihlásení priateľov v sekcii pre posielanie správ

19.04.2018

+