MojWindows

Okrem pirátskych dobrodružstiev patrilo medzi najočakávanejšie hry tohto roka nesporne aj ďalšie pokračovanie akčnej série Far Cry. Novinka Far Cry 5 vyšla počas tohto týždňa, a okrem množstva pozitívnych recenzií sa dočkala aj analýzy technického spracovania na konzolách.

Herní nadšenci boli zvedaví, aké rozlíšenie a snímkovaciu frekvenciu môžu očakávať. Na túto problematiku sa preto pozreli odborníci z DigitalFoundry.

Tí zistili, že v prípade PlayStation 4 Pro hra beží v 1620p rozlíšení (2880 x 1620), zatiaľ čo priaznivci „zeleného tímu“ sa môžu tešiť na natívne 4K rozlíšenie. Príliš sa tomu nedá čudovať, Xbox One X je momentálne najvýkonnejšou konzolou na trhu a z tejto skutočnosti môžu vývojári naplno ťažiť.

V obidvoch prípadoch bola ako cieľ zvolená snímkovacia frekvencia 30 fps, bez pridania „výkonného režimu“, kde by sa frekvencia zvýšila na úkor nižšieho rozlíšenia, či detailov. Stanovených 30 fps je podľa záverov analýzy portálu DigitalFoundry dosahovaných stabilne bez poklesov. Aspoň v prípade výkonnejších konzolových modelov.

Keď sa ale pozrieme na modely Xbox One a Xbox One S, ktoré majú v porovnaní s Xbox One X približne 4-krát menší výkon, narazíme na trochu iný príbeh. Vývojári siahli po rozlíšení 1440 x 1080 pixelov a opäť 30 fps. Avšak pri niektorých graficky náročnejších bojových situáciách dochádza k občasnému zníženiu snímkovacej frekvencie s badateľným „trhaním“ obrazu, hoci celkovému dojmu to vraj neuberá.

Piate pokračovanie série Far Cry je dostupné na Xbox One, Playstation 4 a PC. V ponuke obchodu Microsoft Store nájdete verziu pre Xbox One za cenu od 69,99€.

01.04.2018

+