MojWindows

Podobne ako pre počítače s operačným systémom Windows 10, tak aj pre konzoly rodiny Xbox One vychádzajú veľké systémové aktualizácie s množstvom väčších, ale aj menších vylepšení a noviniek.

Len prednedávnom sme sa dočkali aktualizácie „1802“, no tá bola nakoniec o niečo menšia než sa pôvodne očakávalo. Vyzerá to tak, že „veľké veci“ si Microsoft odložil až pre aktualizáciu „April Xbox Update“, ktorá je dostupná v týchto dňoch a jej veľkosť je približne 700 MB.

Podpora 1440p rozlíšenia pre Xbox One X a Xbox One S

Najväčšou prednosťou konzoly Xbox One X je nesporne cenovo dostupné hranie v 4K rozlíšení. Na to, aby si to hráči mohli naplno užiť potrebujú mať samozrejme vhodný televízor, a hoci sa lepší obraz v porovnaní s konzolami Xbox One a Xbox One S vďaka technológií „supersampling“ prejaví aj na obrazovkách s Full HD rozlíšením, v prípade natívneho rozlíšenia 1440p je situácia o trochu iná.

Obraz je totiž upravovaný zo 4K výhradne na Full HD rozlíšenie, čo znamená, že pri používaní obrazoviek s rozlíšením 1440p nie je situácia práve optimálna. To sa zmení s príchodom aktualizácie „April Xbox Update“, ktorá zavádza podporu pre natívny výstup v 1440p rozlíšení a majitelia týchto obrazoviek sa tak môžu tešiť na kvalitnejší obraz.

Podpora pre AMD FreeSync a nový režim Auto Low Latency Mode  

Microsoft pre svoje konzoly Xbox One S a Xbox One X v aktualizácii pridáva podporu technológie FreeSync pre kompatibilné obrazovky, vďaka čomu je možné synchronizovať ich obnovovaciu frekvenciu s výstupom grafickej karty. Predchádza sa tým problémom s trhaním obrazu.

Priamo v nastaveniach konzoly pribudla aj funkcia „Auto Low Latency Mode“, ktorá na podporovaných obrazovkách automaticky rozpozná, kedy je spúšťaná hra, a na základe toho upraví nastavenia pre optimálny vizuálny zážitok.

Nová, lepšia správa zvuku naprieč celým systémom

V rozhraní Xbox Guide pribudol nový ovládací prvok pre správu zvukového výstupu konzoly. Upravovať je tu napríklad možné úroveň hlasitosti medzi spustenou hrou a hudbou prehrávanou na pozadí. Prepracované boli aj zvukové efekty pri práci so systémovým rozhraním, kde taktiež pribudla podpora pre priestorový zvuk.

Zdieľanie gamepadu s divákmi cez službu Mixer

Microsoft si značne potrpí na svoju streamovaciu službu Mixer a jej zameranie na interaktivitu, v ostatnej dobe ju preto poriadne vylepšuje. Hoci samotné streamovanie herného obsahu cez konzolu Xbox One je veľmi priamočiarym procesom, pribudla tu poriadne atraktívna záležitosť – zdieľanie gamepadu s vybraným divákom sledujúcim váš stream.

Ten môže prebrať ovládanie tak, že si buď fyzicky pripojí vlastný gamepad alebo začne využívať ten virtuálny, ktorý sa mu zobrazí v rámci rozhrania služby Mixer. Vzniknúť by tak mohli zaujímavé herné zážitky, a zároveň to pomôže „streamerom“ s budovaním vlastnej komunity.

Vylepšenia pre prehliadač Microsoft Edge

Hoci je prehliadač Microsoft Edge na konzolách rodiny Xbox One dostupný už poriadne dlho, za svojim počítačovým protipólom po stránke funkčnosti tak trochu zaostáva, no zjavne už nie nadlho.

Microsoft sa totiž v najnovšej aktualizácii pustil do výraznejších úprav. Ide napríklad o nové rozhranie, ktoré bolo upravené špeciálne s ohľadom na gamepady, no zároveň má vyzerať rovnako ako to na počítačoch.

Okrem toho pribudli veci ako správca pre sťahovanie a odosielanie súborov, stlmenie zvuku otvorených stránok, podpora pre funkciu Moderátor, či automatické vypĺňanie textových políčok.

Scheduled Themes – striedanie svetlej a tmavej témy

Funkcia slúži na automatické prepínanie medzi svetlou a tmavou farebnou témou rozhrania konzoly Xbox One. Funguje to tak, že používateľ si pre témy nastaví konkrétny čas, kedy majú byť aktívne.

Pokiaľ napríklad preferuje nočné hranie a chce lepšiu viditeľnosť, nastaví zapnutie svetlej témy napríklad na 19:00 a konzola o tomto čase automaticky tému prepne. Ak ráno zase preferuje tmavú tému, jej čas nastaví na 8:00 a konzola zariadi zvyšok. Prechod medzi témami si týmto spôsobom automatizuje.

Pôvodne mala byť súčasťou aktualizácie „1802“, no nakoniec tu sprístupnená nebola.

Prehľad menších zmien prítomných v aktualizácii

  • V sekcii „My games & apps“ pribudla záložka programu Games with Gold, kde budú predplatiteľom služby Xbox Live Gold zobrazované aktuálne dostupné hry, ktoré v danom mesiaci môžu získať bezplatne.
  • Rovnako tak pribudla aj sekcia „EA Access“, ktorá bude zobrazovať ponuku tejto služby.
  • Vysielanie cez službu Mixer sa dočkalo drobných úprav pre lepšiu správu súvisiacich záležitostí – plynulé vysielanie pri prepínaní hier a možnosť meniť titulok vysielania priamo cez ponuku Xbox Guide.
  • Pri prehliadaní Xbox Live klubov pribudli nové filtre obsahu – „What’s Hot“ a „Top Posts“.
  • Správcovia klubov dostali pokročilé nástroje pre triedenie požiadaviek o prijatie na základe rôznych parametrov.
  • Online turnaje dostali novú kategóriu „open tournaments“, ktoré budú prepojené priamo so sekciami Game Hubs. Hráčom umožnia zapojiť sa bez toho, aby museli byť členom Xbox Live klubov.
  • Pribudla možnosť priameho zdieľanie herného obsahu (videa, screenshoty) priamo na Twitter.
  • Z konzoly je možné odinštalovať aplikáciu Xbox Original Avatars.

Náš tip
Prekonali sme nezlomnú ochranu UWP hier, tvrdí pirátska skupina CODEX
25.04.2018

+