MojWindows

Aj systémová aplikácia ako Microsoft Store dokáže občas potrápiť, veď hoci je kľúčovou súčasťou systému Windows 10, v konečnom dôsledku ide o len softvér ako každý iný. Pokiaľ ale táto aplikácia nefunguje tak ako by mala, používateľ je pripravený o možnosť jednoducho a rýchlo sťahovať aplikácie a hry z overeného zdroja.

V ostatnej dobe sa dosť často objavujú sťažnosti a prosby o pomoc v súvislosti s aplikáciou Microsoft Store, ktorá sa v systéme po aktualizácii akosi chýba. Vo väčšine prípadov ide o dôsledok poškodenia súvisiacich súborov, čo môže znieť trochu hrozivo, no nejde o žiadnu katastrofu a k dispozícii je viacero možných riešení.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Resetovanie aplikácie Microsoft Store

Vyskúšať môžete jednoduché resetovanie aplikácie Microsoft Store pomocou nástroja WSReset.exe, ktorú spustíte cez ponuku „Spustenie“ (Win + R) alebo Štart. Príkaz sa bude chvíľu vykonávať a následne by malo dôjsť k automatickému spusteniu aplikácie Microsoft Store.

Pomoc cez nástroj Aplikácie Windows Obchodu

Priamo systém obsahuje jednoduchý nástroj, ktorého účelom je identifikácia a riešenie rôznych problémov s aplikáciou Microsoft Store. Nájdete ju cez Nastavenia->Aktualizácia a zabezpečenie->Riešenie problémov. Po jej spustení kliknite na tlačidlo „Spresniť“ a začiarknite možnosť „Použiť opravy automaticky“. Tento nástroj si dokáže poradiť s väčšinou jednoduchých problémov.

V prípade, že nástroj nemôžete vo svojom systéme nájsť, môžete si ho stiahnuť z oficiálnej stránky Microsoftu.

Preinštalovanie cez PowerShell

Ďalším z možných riešení je preinštalovanie aplikácie Microsoft Store pomocou nástroja PowerShell, ktorú je potrebné spustiť ako správca, zadať nasledovný príkaz a počkáť na jeho vykonanie:

Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register „$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml“}

Windows 10 za najlepšiu cenu

Opravenie poškodených dát cez príkazový riadok

Niektoré poškodenia systému Windows, vrátane problémom s aplikáciou Microsoft Store, je možné opraviť pomocou nástroja DISM. Príkazový riadok spustite ako správca a zadajte nasledovný príkaz:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Nástroj vyhľadá a opraví poškodenia v systéme, čo spravidla trvá niekoľko minút. Po dokončení operácie je vhodné ešte spustiť nástroj Kontrola systémových súborov, čo sa robí taktiež cez Príkazový riadok zadaním príkazu:

sfc /scannow

12.03.2018

+