MojWindows

Windows 10 dostane v pripravovanej jarnej aktualizácii po boku množstva ďalších vylepšení aj natívnu podporu pre relatívne nový obrazový štandard HEIF (High Efficiency Image File Format).

Ten bol definovaný v roku 2013, pričom jeho vývoj bol dokončený o dva roky neskôr. Napriek tomu, že medzi používateľmi ešte stále ide o pomerne neznámy štandard, často sa spomína ako možný nástupca najznámejšieho a najrozšírenejšieho formátu JPEG.

O čiastočnú popularizáciu HEIF sa postarala spoločnosť Apple, ktorá ho začala vo svojom systéme iOS 11 používať pre ukladanie fotografií, pričom ako jednu z najväčších výhod uviedla polovičkú veľkosť súborom oproti JPEGu pri rovnakej kvalite snímok.

Do svojho mobilného systému Android P podporu pre HEIF pridáva spoločnosť Google a Microsoft tak aktuálne na tento technologický trend nadväzuje, čím zároveň čiastočne odlahčí problémom s kompatibilitou pri používaní svojho systému v kombinácii s novými smartfónmi.

Podporovať ho totiž bude systém aj aplikácia Fotografie a používatelia tak už nebudú musieť siahať po alternatívnych nástrojoch, či dokonca konvertoroch. Avizuje to po boku novej testovacej zostavy 17123 pre okruh Fast ring, kde túto podporu pridal.

Či má nový formát reálnu šancu na nahradenie už desaťročia populárneho JPEGu je zatiaľ otázne. Hoci po technologickej stránke je vyspelejší a ponúka lepšie vlasnosti, to automaticky nezaručuje, že sa z neho stane nový štandard.

Náš tip
Microsoft potvrdil apríl ako termín vydania jarnej aktualizácie „Redstone 4“

Zdroj:Microsoft

17.03.2018

+