MojWindows

Microsoft podľa informácií portálu WindowsCentral už disponuje finálnou verziou ďalšej veľkej aktualizácie systému Windows 10, ktorá bude počas budúceho mesiaca distribuovaná prvým zákazníkom. Portál s odvolaním na svoje zdroje z Microsoftu informuje, že s distribúciou sa má začať už 10. apríla.

Napriek tomu, že vydanie aktualizácie už klope na dvere, stále nebol zo strany Microsoftu oficiálne ohlásený jej názov. Všetky doterajšie informácie ale naznačujú, že pôjde o „Spring Creators Update“.

Potvrdený nebol ani samotný prechod do takzvanej „RTM“ (Release To Manufacturing) fázy. Finálna zostava má niesť označenie 17133, a práve tá má byť v nadchádzajúcich dňoch, pokiaľ nedôjde k niečomu extrémnemu, poskytnutá výrobcom zariadení na predinštaláciu do nových produktov.

Ako to už býva zvykom, Microsoft teraz bude, okrem verejného testovania cez okruhy Fast, Slow a Release Preview, pokračovať v dodatočnom opravovaní a ladení chýb, pričom aj krátko po vydaní veľkej aktualizácie by malo dôjsť k vydaniu prvého opravného balíka.

Tak ako všetky predošlé veľké aktualizácie, aj „Spring Creators Update“ bude distribuovaná vo viacerých vlnách. Hoci k dispozícii býva aj možnosť ručnej inštalácie, pre väčšinu, hlavne menej skúsených používateľov sa to neodporúča. Lepšie je počkať, kým bude aktualizácia ponúknutá prostredníctvom služby Windows Update.

Kvôli veľkému počtu hardvérových konfigurácií, ale aj používaného softvéru, sa totiž môžu veľmi ľahko objaviť problémy, ktoré budú vyžadovať dodatočnú opravu.

Kým aktualizácia dorazí na všetky kompatibilné zariadenia, uplynie niekoľko mesiacov. Pozitívom je to, že inštalácia by podľa informácií zo strany Microsoftu mala trvať podstatne kratšie ako doteraz – zariadenia budú mimo prevádzky len 30 minút.

Už teraz prebiehajú testovaním prvé zostavy z ďalšej, v poradí už piatej vlny „Redstone“. Tá ma k používateľom doraziť na jeseň s viacerými lákavými funkciami ako „cloudová schránka“, združovanie okien rozličných aplikácií do jedného celku, či nové rozhranie pre Rýchle akcie. Testovaním prechádza aj kontroverzná zmena v súvislosti s prehliadačom Microsoft Edge.

Náš tip
5 vecí, ktoré by sa mali objaviť v jesennej aktualizácii „Redstone 5“

Zdroj: WindowsCentral

27.03.2018

+