MojWindows

To, že svoje skúsenosti dokáže zúžitkovať a reagovať tak na požiadavky dnešného trhu chce Creative dokázať aj svojim frontálnym útokom na oblasť herného príslušenstva, kde vyrukovala nielen s kvalitnou myškou, ale aj s poriadnou hernou klávesnicou, samozrejme s mechanickými spínačmi a parádnym RGB podsvietením, veď inak to v tomto segmente snáď ani nemôže byť.

Po stránke dizajnu sa v prípade klávesnice Sound BlasterX Vanguard K08 pozeráme na pomerne jednoduchý a takmer až elegantný kúsok s ostrými hranami, bez prehraných prvkov, ktoré by sa príliš snažili zaujať pozornosť. Teda až do momentu, kedy klávesnicu pripojíme k počítaču a okamžite sa ozve RGB podsvietenie, hrajúce všetkými farbami a hrdo tak hlásajúce príslušnosť k “hernej rase”.

Klávesnica je primerane ťažká, konštrukčne zvládnutá na výbornú a na spodnej strane osadená podložkami proti nechcenému pohybu, vďaka čomu dobre sedí na stole. Dokonca aj pri vypätých herných situáciách, kedy sa s ňou rozhodne nemaznáte.

Súčasťou balenia je odoberateľná opierka zápästí, no tu musíme povedať, že pri rozhodovaní, či ju používať alebo nie pôjde o osobné preferencie jednotlivca, čo platí rovnako aj pri výbere z dvojice možných úrovni sklonu klávesnice.

My sme s klávesnicou pracovali aj s opierkou, aj bez nej, pričom v obidvoch prípadoch sme boli spokojní s výsledkom. V prípade sklonu sme ale preferovali vysunuté nožičky a nie polohu klávesnice zarovno so stolom.

Ako nedostatok sme však vnímali spôsob, akým je opierka zápästí ku klávesnici pripojená. Slúži na to totiž len dvojica nie práve najpevnejších nožičiek, čo sa hneď prejavuje pri zdvihnutí klávesnice, kedy sa podložka svojvoľne odpojí a zostane ležať na stole.

Sound BlasterX Vanguard K08 obsahuje samostatný port USB 2.0 a pokiaľ ho chcete využívať, do počítača musíte okrem samotnej klávesnice zapojiť ešte jeden extra kábel pre prenos dát.

Čo sa týka praktickosti umiestnenia tohto portu, podľa našich skúseností trochu pokrivkáva a pre efektívne využívanie sa v tomto prípade vyžaduje určitá prax.

Najmä pokiaľ nechcete klávesnicu neustále pridvihovať alebo posúvať, aby ste získali lepší pohľad na to, ako požadované zariadenie pripojiť. V prípadne pripojenia externého disku, či slúchadiel však poslúži výborne.

Prítomnosť USB portu rozhodne potešila, no zároveň tak trochu zdôraznila absenciu 3,5 mm jacku, ktorý sa stále používa na väčšine slúchadiel, hoci musíme uznať, že niektoré modely to už riešia cez USB. V konečnom dôsledku preto chýbajúci jack nepovažujeme za výraznejší prehrešok.

Pri mechanických klávesniciach sme tradične zvyknutí na vyššiu hlučnosť stláčaných kláves, no model Vanguard K08 v tejto oblasti príjemne prekvapil. Klávesnica je vybavená spínačmi Omron, ktoré sa dajú nájsť aj u konkurencie zvučných mien a dlhoročných skúseností, preto v Creative rozhodne nespravili chybu tým, že po nich siahli.

S prevedením kláves, ktoré je mimochodom veľmi príjemné, reakčnou dobou ani celkovou spätnou odozvou sme nemali najmenší problém, ba priam naopak, výborne nám sadli, a to pri práci s textom, ale samozrejme aj hraní hier.

Chvíľku sme si ale museli zvykať na jednoriadkový kláves Enter, čo niekomu môže prekážať, no na druhú stranu to vyvažujú dlhé klávesy Shift. Rozloženie klávesnice je inak tradičné a na ľavej strane sa nachádza pätica programovateľných kláves, ktorých úlohy si môžete pohodlne prispôsobiť svojim potrebám.

Otočné koliesko pre ovládanie hlasitosti, umiestnené v pravom rohu klávesnice, je veľmi praktická, no nesmierne návyková vec, ktorá nám prirástla k srdcu, čo sme pocítili najmä pri návrate ku klávesnici, kde tento ovládací prvok nie je.

Vedľa neho sa opäť veľmi prakticky nachádza tlačidlo pre okamžité stlmenie zvuku a kúsok nad tým nájdeme tlačidlá pre ovládanie multimédií, ovládanie intenzity podsvietenia a softvérové potlačenie systémových kláves ako je napríklad kláves Win.

Dodajme, že klávesnica je zatiaľ dostupná v anglickom rozložení, čo by ale hráčom nemuselo prekážať. Creative podľa všetkého vyrába aj verziu s českou lokalizáciou, no tento model je v e-shopoch o 20€ drahší (149 vs 169 €).

Na správu podsvietenia, kde sa môžete skutočne vyblázniť do sýtosti, ako aj konfiguráciu klávesnice, vrátane vytvárania makier a priraďovania funkcií pre klávesy, slúži sprievodný softvér Sound Blaster Connect.

Podsvietenie je možné nastavovať pre každý kláves, pre celú klávesnicu alebo ho proste môžeme úplne vypnúť. Klávesy môžu klasicky svietiť prípadne pulzovať, čím je možné vytvárať rôzne prepracované efekty.

Pokiaľ efekty volíme pre celú klávesnicu, na výber získame dodatočné efekty, ako napríklad prechod farebnej vlny, kedy môžeme voliť aj smer pohybu. Okrem jednotlivých farieb je možné nastaviť napríklad aj rýchlosť zvoleného prechodu. Jednoducho možností je celá škála a kreativite pri voľbe vizuálnych efektov sa medze nekladú.

Počas práce s aplikáciou sme však zaznamenali citeľnú odozvu najmä pri nastavovaní podsvietenia kláves, čo ale mohlo byť spôsobené používaním testovacej verzie Windows 10, preto to berieme s patričnou rezervou.

Z ďalších možností softvér ponúka konfiguráciu klávesnice pomocou úpravy odozvy pre opakovanie stlačeného klávesu a takzvaného “polling rate”, teda rýchlosti komunikácie s počítačom a samozrejme už spomínanú tvorbu makier, opäť s pokročilými možnosťami, no jednoduchým používaním a prípravou.

Na výber máte tradične aj to, či má byť používaná reálna odozva, ktorá bola zaznamenaná pri tvorbe makra alebo vami nastavená dĺžka odozvy.

Rovnako ako myš Siege M04 aj klávesnica Vanguard K08 predstavuje prvý počin Creativu v doteraz neznámych vodách, ktorý ale priniesol takmer až prekvapivo vynikajúci produkt. Až na drobné nedostatky sa ako najväčší problém javí cena, ktorá konkuruje prepracovaným klávesniciam skúsených a medzi hráčmi obľubovaných značiek.

Sound BlasterX Vanguard K08 je kvalitným produktom, no z hľadiska snahy o prerazenie v novej oblasti by z nášho pohľadu bola vhodnejšia agresívnejšia cenová politika. Creative sa to snaží kompenzovať používaním známeho mena Sound Blaster, ktoré síce vyvoláva spomienky na audio produkty, no na druhej strane sa jasne spája s firmou, ktorá nie je žiadnym nováčikom. Či sa táto snaha vyplatí ukáže až čas, nateraz má výrobca rozhodne čo ponúknuť.

Čo sa nám páčilo

  • Kvalitné a robustné spracovanie klávesnice aj kábla
  • Výborné klávesy pre hranie aj písanie textu
  • Tlačidlá pre ovládanie zvuku a multimédií
  • USB pre pripojenie slúchadiel alebo prenos dát
  • Rozumne spracovaný a používateľsky priateľský softvér

Čo nám nesedelo

  • Pomerne nestabilné upevnenie podložky
  • Používanie USB portu vyžaduje kvôli umiestneniu značnú prax
  • Vyššia cena
Náš tip
Creative Sound BlasterX Siege M04 – herný debut na výbornú | Recenzia
01.03.2018

+