MojWindows

Na poli SSD diskov sa vynoril ďalší rekordér. Po tom čo spoločnosť Seagate v roku 2016 prezentovala svoj prototyp s rekordnou kapacitou 60 TB a spoločnosť Viking Technology ohlásila svoje 50 TB disky, teraz prichádza nový kráľ – SSD disk Nimbus ExaDrive DC100 s kapacitou 100 TB.

Ten sa má reálne dostať do predaja už toto leto, zatiaľ za neuvedenú cenu. Už teraz je ale vzhľadom na unikátnosť tohto produktu jasné, že šplhať sa bude do poriadnych výšin.

Ide o 3,5-palcový disk s 3D MLC NAND flash pamäťou a rozhraním SATA 3 z dielne menej známej spoločnosti Nimbus Data. Ako to pri podobných produktoch býva zvykom, určený nie je pre bežných používateľov, ale pre datacentrá, kde sa kladie dôraz na maximálnu úložnú kapacitu s ohľadom na priestor, ako aj náklady na prevádzku a údržbu.

100 TB SSD

DC100 má dosahovať maximálne prenosové rýchlosti 500 MB/s pri sekvenčnom čítaní aj zápise, pre operácie s náhodnými adresami zase výrobca uvádza 100 000 IO/s.

Na disk je možné zapisovať neobmedzené množstvo dát počas päťročnej záruky, čo síce znie veľmi pekne, no samozrejme je limitované prenosovou rýchlosťou.

100 TB SSD

Reálne tak počas trvania záruky nie je možné zapísať viac dát, než by bolo bezpečné. Denne je vzhľadom na prenosové možnosti disku možné zapísať maximálne len 43,2 TB dát, a aj to skutočne len teoreticky.

100 TB SSD

Aktuálne má prvenstvo za reálne dostupný disk s najväčšou kapacitou patriť firme Samsung. Tá začiatkom roka začala s produkciou 2,5-palcových SSD diskov PM1643 s kapacitou 32 TB.

Nie je celkom isté, či sa aktuálne ohlásený 100 TB „drobček“ skutočne dostane do predaja v sľubovanom termíne alebo to skončí neistotou ako v prípade produktov od Viking Technology. Podľa dostupných informácií má ale Nimbus ExaDrive DC100 už prechádzať testovaním u vybraných zákazníkov.

21.03.2018

+