MojWindows

Microsoft má kvôli svojim praktikám s agresívnejším presadzovaním aktualizácie na Windows 10 pri uvedení na trh už dlhú dobu pošramotenú povesť, a príliš si nepomohol ani tento mesiac.

Používatelia sa vo väčšom začali sťažovať, že ich systém bol aktualizovaný aj napriek ručne aktivovanému odkladu aktualizácií o 365 dní, čo umožňujú nastavenia edície Windows 10 Pro od verzie 1703, respektíve Creators Update.

Práve táto verzia sa v ostatných dňoch mala proti vôli používateľov, a dokonca bez ďalšieho upozornenia, aktualizovať na verziu 1709, teda Fall Creators Update. Problémy to mohlo spôsobiť hlavne vo firemnom segmente, kde sú aktualizácie blokované kvôli oprávneným obavám zo zavedenia možných problémov, či v samotnom systéme alebo s ohľadom na používaný softvér.

windows 10 proti voli pouzivatelov

Microsoft na margo tejto situácie uviedol, že išlo o chybu na jeho strane, a tá už bola medzičasom vyriešená. Dotknutým používateľom pripomína, že do 10 dní môžu vykonať návrat na predošlú používanú verziu, a to bez straty súborov, či aplikácií.

Ďalej vysvetľuje, že s cieľom poskytovať maximálnu možnú ochranu proti hrozbám bol používateľom starších verzií, a omylom aj verzie 1703, Windows 10 aktivovaný mechanizmus Windows Update, ktorý cez systémové upozornenie informuje o potrebe nainštalovať najnovšie bezpečnostné aktualizácie.

Microsoft uvádza, že k inštalácii sa pristúpi len v prípade, že to používateľ potvrdí kliknutím na tlačidlo „Update Now“. Problém je však v tom, že hoci upozornenie hovorí o inštalácii „bezpečnostných aktualizácií“ reálne sa za tým skrývala inovácia na najnovšiu verziu Windows 10 – Fall Creators Update, čo je z pohľadu používateľov značne zavádzajúce.

Podľa portálu Computerworld navyše nejde o ojedinelú situáciu. V ostatných mesiacoch má ísť už o tretí podobný prípad, kedy systém ignoroval nastavenia pre blokovanie inštalácie aktualizácií. Predtým k tomu malo dôjsť začiatkom v januári, ako aj koncom minulého roka v novembri. Vo všetkých troch prípadoch sa systém aktualizoval na verziu 1709, teda Fall Creators Update.

Náš tip
Prehľad toho, čo pre počítače prinesie aktualizácia Fall Creators Update
15.03.2018

+