MojWindows

Ak patríte k technicky zručnejších ľuďom, určite máte rodinných príslušníkov, kolegov alebo priateľov, ktorí občas na počítači potrebujú pomôcť s nejakou tou vecou a vtedy sa obracajú priamo na vás. Nie vždy sa však nachádzate v okolí, aby ste im mohli prísť pomôcť a navigovať ich telefonicky je priam nemysliteľné.

Vtedy na rad obvykle prichádzajú nástroje pre vzdialený prístup k počítaču ako je napríklad TeamViewer, no v prípade, že obidve strany používajú Windows 10, pomoc je takpovediac na dosah ruky. Priamo v systéme sa totiž nachádza aplikácia Rýchla pomoc, ktorá je určená na vzdialený prístup k počítaču.

Nemusíte tak nikomu vysvetľovať ako si má nainštalovať ten, či onen softvér, čím máte o jednu starosť menej. Navyše v porovnaní s implementáciou vzdialeného prístup v predošlých verziách systémov Windows je Rýchla pomoc ľahšie dohľadateľná a nevyžaduje prakticky žiadne nastavovanie. Jedinou nevýhodou je to, že osoba, ktorá pomoc poskytuje musí byť prihlásená pomocou konta Microsoft.

Aplikáciu stačí nájsť a spustiť cez ponuku Štart na obidvoch zariadeniach. Osoba, ktorá potrebuje s niečím v systéme pomôcť z ponuky zvolí možnosť „Získať pomoc“ a následne musí zadať číselný kód, ktorý vygeneruje protistrana. Tá prirodzene zvolí možnosť „Poskytnúť pomoc“, prihlási sa svojim kontom Microsoft. Práve tak získa spomínaný číselný kód pre autorizáciu.

 

Následne osoba, ktorá pomoc potrebuje musí potvrdiť spojenie, a tým protistrane povolí vzdialený prístup k počítaču, vrátane kompletného obsahu disku, všetkých programov, systémových súčastí, ako aj možnosti počítač na diaľku reštartovať. Poteší, že po tomto reštartovaní systému sa aplikácia opätovne spustí a spojenie je možné nadviazať prostým potvrdením, bez nutnosti opätovne zadávať autorizačný kód.

Takto vytvorené spojenie je kedykoľvek možné pozastaviť, prípadne ukončiť. Okrem toho vhod príde aj možnosť „Komentovať“, pomocou ktorej je možné farebne označovať rôzne prvky, či zložky v systéme. Pokiaľ teda chcete osobu, ktorej pomáhate niečomu názorne priučiť, práve táto funkcia bude vašim silným spojencom.

V hornej lište, na dosah ruky, sa nachádza ešte aj tlačidlo pre vzdialené spustenie Správcu úloh, čo pri riešení štandardných problémov určite oceníte.

Pri vzdialenom prístupe s pripojeným počítačom pracujete prakticky rovnako, ako keby išlo o počítač pred vami, treba sa však pripraviť na miernu odozvu pri vykonávaní jednotlivých úkonov.

Náš tip
Po inštalácii aktualizácie pre Windows 10 zmizli súbory z plochy, kde ich nájdem?
13.03.2018

+