MojWindows

Nadnárodné spoločnosti ako Microsoft, ktorých produkty používa takpovediac celý svet, musia byť pripravené na vznik rôznych situácií a problémov, a to aj z právneho hľadiska.

Pre Microsoft nie sú súdne spory ničím novým, právne oddelenie má za sebou niekoľko ťahaníc kvôli operačnému systému Windows 10 a otvorene sa dokonca postavilo proti požiadavkám americkej vlády, no to, s čím prišiel Frank K. Dickman z Nového Mexika mohlo zaskočiť, a úprimne aj pobaviť, nejedného z týchto ostrieľaných profesionálov.

Ten totiž Microsoft, a z nejakého dôvodu aj priamo generálneho riaditeľa spoločnosti, Satya Nadellu, žaluje kvôli porušeniu občianskych práv, ktoré mu mal spôsobiť Windows 10. Ako odškodné požaduje neskromných 600 miliónov dolárov.

Pán Dickman bol hrdým majiteľom notebooku ASUS X54L, kde spokojne používal OEM verziu operačného systému Windows 7, ktorý bol neskôr inovovaný na najnovší počin Microsoftu – Windows 10. Proces však nedopadol práve najlepšie a zariadenie sa malo stať nefunkčným, pričom štandardne vytváraná záloha mala byť pri procese inovácie odstránená.

Po tom, čo sa rozhodol kontaktovať technickú podporu Microsoftu s tým, že chce používať pôvodný systém, bol odkázaný na výrobcu svojho zariadenia, teda na Asus, aby mu bola nahradená verzia Windows 7, o ktorú prišiel. Toto riešenie ale odmietol, nakoľko ako v žalobe uvádza, „originálny dodávateľ nie je dôveryhodný a jedinú kvalitnú verziu by vedel poskytnúť iba priamo Microsoft”.

Nakoľko k tomu zo strany Microsoftu nedošlo normálnou cestou, obrátil sa na súdy a požaduje, aby mu bol cez internet umožnený prístup ku „kvalitnej kópii Windows 7“, ktorú by mohol používať na svojom zariadení. Pokiaľ k tomu nedôjde do 30 dní, požaduje 600 miliónovú kompenzáciu.

Či to myslí skutočne vážne, alebo ide len o takzvaný „trolling“ nie je celkom jasné. Dickman v sprievodnej dokumentácii totiž číselné vyjadrenie požadovanej sumy vyplnil nesprávne – pridal tu jednu nulu. Už teraz je navyše jasné, že so svojou ambicióznou žalobou príliš nepochodí.

Náš tip
Viete ako vznikol názov spoločnosti Microsoft?

Zdroj: Neowin

18.02.2018

+