MojWindows

Windows 10 pravidelne, na mesačnej báze, dostáva balík bezpečnostných a opravných aktualizácií, a do toho ešte dva razy ročne prichádza veľká aktualizácia s novými funkciami a množstvom zmien. Síce to má svoje nesporné pozitíva, ako zvyšovanie bezpečnosti systému, odstraňovanie nedostatkov a zavádzanie vylepšení pre používateľov, no na druhej strane je stále čo sťahovať a inštalovať.

Microsoft na tieto skutočnosti síce reaguje a snaží sa aktualizačný proces spraviť čo najprijateľnejším, napríklad modernizáciou distribučného procesu, samotným konceptom kumulatívnych aktualizácií, či úpravami v procese plánovania a inštalácie povinných aktualizácií, no nepríjemnosti sa napriek tomu objavujú.

Obzvlášť nepríjemnou vecou, ktorá dokáže poriadne vytočiť, je to, že pokiaľ pri sťahovaní aktualizácie dôjde z nejakého dôvodu, napríklad náhly výpadok spojenia, k prerušeniu, služba Windows Update sa reštartuje a celý proces musí začať znova – predtým sťahované dáta sú proste fuč.

Nie každý disponuje vysokorýchlostným pripojením, no navyše ľudia často fungujú na pripojení s určitým limitom objemu prenesených dát a dokolečka sa púšťať do sťahovania väčšieho objemu dát preto nie je prípustné.

Náš tip
Creators Update pre Windows 10 značne vylepšuje správu a inštaláciu aktualizácií

Dosť, že mnohým používateľom prekáža už samotná potreba „každú chvíľu“ inštalovať novú aktualizáciu, no keď sa tento proces kvôli neúspešnému sťahovaniu zmení na boj, frustrácia je rozhodne na mieste. Najmä v prípade veľkých aktualizácií ako sú Creators Update, či Fall Creators Update, ktoré predstavujú gigabajty dát.

Problém s prerušením sťahovania dát cez Windows Update a následnou nutnosťou začať od nuly je Microsoftu dobre známy a už dlhšiu dobu sa mu „pozerá na zúbok“. Šéfka programu Windows Insider, Dona Sarkar pre portál Windows Central dokonca potvrdila, že Microsoft je možnému riešeniu už dlhšiu dobu na stope.

Do svojho aktualizačného mechanizmu plánuje zaviesť možnosť pozastaviť sťahovanie dát a následne v ňom plynulo pokračovať, pričom už raz stiahnuté dáta nebude potrebné získavať nanovo tak ako dnes. Pokiaľ proces sťahovania pozastavíte na 50 % a počítač vypnete, po jeho opätovnom zapnutí bude v sťahovaní pokračovať od 50 %.

Kedy by sa táto zmena, ktorá mnohým používateľom Windows 10 uľahčí život, mohla v systéme objaviť, ani aký prístup bude pre jej dosiahnutie zvolený, zatiaľ neprezradila.

Náš tip
Čo robiť, keď sa zasekne aktualizácia cez Windows Update

Zdroj: Windows Central

14.02.2018

+