MojWindows

Okrem zmien, ktoré sa týkajú pridania takzvaného režimu „S Mode“ do rôznych edícii operačného systému Windows 10, sa Microsoft pripravuje aj na zmenu licenčných poplatkov pre svojich hardvérových partnerov. K zmenám cenovej politiky má dôjsť od 2. apríla a od 1. mája sa má v ponuke objaviť aj edícia Windows 10 Home Advanced.

Portál Thurrot uvádza, že všetky tieto informácie majú pochádzať z dokumentov, ktoré Microsoft zaslal práve svojim OEM partnerom.

Pre OEM partnerov bude dostupných päť variantov systému s definovanými parametrami, z ktorých si môžu vybrať ten, ktorý pre ich zariadenie vyhovuje najviac. Jednotlivé varianty sa od seba líšia cenovo a každý stupeň má presne stanovené pre aký hardvér je určený. Varianty nesú označenia Entry, Value, Core, Core+ a Advanced.

Variant „Entry“ je určený pre lacné zariadenia s malým výkonom. Konkrétne sa spomína výbava pozostávajúca z procesora Intel Atom, Celeron alebo Pentium, menej ako 4 GB operačnej pamäte a maximálne 32 GB SSD disk. V závislosti od typu zariadenia je tu spomínaná aj veľkosť obrazovky –  do 11,6 palcov v prípade tabletov a hybridov, do 14,1 palcov pre notebooky a v prípade All-in-One je to údajne viac ako 17 palcov.

Spadajú sem edície Windows 10 Home, Home v režime „S Mode“ a údajne aj nová edícia Home Advanced. To si ale odporuje s informáciami, ktoré samotný portál Thurrot uvádza v ďalšom článku, kde tvrdí že má ísť o edíciu Home upravenú pre tie najvýkonnejšie zariadenia. Cena licencií má byť v prípade týchto zariadení na 25 dolárov.

kontrolu nad súkromím

Variant „Value“ v sebe skrýva rovnaké edície Windows 10, ktoré sú ale určené pre zariadenia s procesormi Intel Atom, Celeron alebo Pentium, menej ako 4 GB operačnej pamäte, maximálne 64 GB SSD diskom alebo maximálne 500 GB tradičným platňovým diskom. Cena za licencie spadajúce do okruhu „Value“  je pre výrobcov stanovená na 45 dolárov.

V prípade variantu  „Core“ sa uvádza len toľko, že je určený pre zariadenia, ktoré nespadajú do kategórií z „Core+“ a „Advanced“. Cena licencií pre tento typ zariadení má byť stanovená na 65,45 dolárov.

„Core+“ pokrýva zariadenia s výkonnými procesormi, od 4 do 8 GB operačnej pamäte, maximálne FullHD rozlíšením obrazovky a diskami do kapacity 2 TB. Cena licencií je stanovená na 86,66 dolárov.

Do posledného variantu „Advanced“ majú spadať tie najvýkonnejšie zariadenia a cena licencií je uvedená na 101 dolárov. Konkrétne sa spomínajú ľubovoľné konfigurácie s procesormi Intel Core i9, viac ako 6-jadrové modely Intel Core i7, ľubovoľné modely Intel Core i7 s viac ako 16 GB operačnej pamäte alebo ľubovoľné modely AMD FX/ Ryzen 7 s viac ako 16 GB operačnej pamäte. Patria sem aj zariadenia s ľubovoľnou výbavou pokiaľ majú obrazovku aspoň so 4K rozlíšením.

Portál Thurrot ďalej uvádza, že Microsoft výrobcov zariadení tlačí k tomu, aby ich produkty mali ako predvolený prehliadač zvolený Microsoft Edge, nainštalovanú UWP aplikáciu LinkedIn a nainštalovaný Office. Ďalej sa majú postarať aj o tom, že na ploche a paneli úloh bude umiestnený maximálne jeden odkaz na tradičnú (Win32) aplikáciu. Pre ponuku Štart má zase platiť pomer 1:3 – 1 klasická aplikácia za každé tri z ponuky obchodu Microsoft Store.

Zdroj: Thurrot

05.02.2018

+