MojWindows

Obľúbený prehrávač VLC sa po dlhej dobe konečne dočkal novej hlavnej verzie 3.0 s kódovým označením Vetinari, ktorá so sebou prináša ďalekosiahly zoznam noviniek, z ktorých v popredí stojí hlavne podpora nových formátov a zlepšenie hardvérového dekódovania.

Vývojári v prehliadači zlepšili podporu hardvérovo akcelerovaného spracovávania videí, pričom sa efektívne podarilo znížiť záťaž na procesor a grafickú kartu. Na základe interných testov avizujú, že prehrávanie 4K alebo dokonca až 8K videí bude prebiehať bez väčších problémov.

Demonštrované bolo napríklad prehrávanie 8K videa na smartfóne Samsung Galaxy S8 pri 48 fps, či 8K videa pri 60 fps s použitím procesora Intel Core i7 a integrovanej grafickej karty.

Za pozornosť stojí podpora pre režim HDR, ktorého popularita postupne naberá na obrátkach, ako aj podpora pre 10-bitovú farebnú hĺbku.

Z ďalších zlepšení sa spomína lepšie vykresľovanie titulov s možnosťou dynamicky meniť ich veľkosť,  podpora pre prehrávaní 360-stupňových videí a 3D zvuku, spracovávanie hlavnej ponuky z Blu-ray médií vo formáte Java, či streamovanie obsahu na Chromecast zariadenia.

Okrem toho bol vylepšený aj prístup k súborom na sieťových diskov pomocou protokolov SMB, FTP, SFTP a NFS, pribudla tiež veľká časť kodekov, či experimentálne dekódery pre formáty AV1 a Daala.

Náš tip
5 skvelých no nie príliš známych funkcií prehrávača VLC
16.02.2018

+