MojWindows

Ešte v polovici minulého roka Microsoft avizoval, že v operačnom systéme Windows 10 bude časom väčšia pozornosť venovaná progresívnym webovým aplikáciám – PWA.

Pod týmto pojmom sa v podstate skrývajú webové stránky, ktoré sa z pohľadu používateľa správajú ako natívne aplikácie a dokonca je možné používať ich offline. Vtedy síce nemusia byť dostupné všetky funkcie, no solídny základ je stále k dispozícii. Tieto stránky navyše môžu pristupovať aj k vybraným funkciám systému ako sú napríklad upozornenia.

Progresívne webové aplikácie spájajú interakciu natívnych aplikácií s dosahom webu.

PWA aplikácie sú na trhu dostupné už dlhšiu dobu, no Microsoft pristúpi k ich rozšíreniu medzi používateľov Windows 10 tým, že jednak do prehliadača Microsoft Edge pridá ich podporu, no navyše ich začne ponúkať cez svoj digitálny obchod Microsoft Store.

Časť PWA aplikácií bude do obchodu zaradená  automaticky na základe vyhľadania cez službu Bing, no chýbať nemá ani možnosť manuálneho požiadania o pridanie.

Tieto plány Microsoft opätovne potvrdil, pričom naplno sa do toho má pustiť s príchodom najbližšej veľkej aktualizácie – „Redstone 4“. Prvé kúsky sa však majú už čoskoro objaviť v aktuálne dostupných testovacích zostávach Windows 10.

Výhodou PWA aplikácií je to, že sú plne medziplatformové, fungujú bez inštalácie a nakoľko sú uložené na serveroch prevádzkovateľa, aktualizované sú priamo, bez toho, aby museli prechádzať cez aktualizačný mechanizmus Microsoft Store.

Zdroj: Microsoft

18.02.2018

+