MojWindows

Microsoft a známa čínska spoločnosť Xiaomi uzavreli „džentlmenskú dohodu“ o úzkej spolupráci na projektoch súvisiacich s umelou inteligenciou, oblasťou „cloud computing“ a celkovo hardvérovou výrobou.

Narozdiel od tradičných partnerských dohôd, v tomto prípade nie sú spoločnosti k ničom viazané po právnej stránky, a nie je ani jasné, či je v dohode zahrnutá finančná otázka.

Microsoft pre Xiaomi umožní prístup k svojich „cloud computing“ produktom, vrátane platformy Microsoft Azure. Očakáva sa, že čínska spoločnosť ich využije pre vývoj a úpravu svojich smartfónov, notebookov a takzvaných „chytrých zariadení“ s cieľom expandovať a ponúknuť ich na medzinárodných trhoch. Za to Microsoft na druhú stranu získa lepší prístup k čínskemu trhu.

Medzi dvojicou majú prebiehať diskusie o možnosti integrácie digitálne asistentky Cortana do reproduktoru Mi AI, nakoľko Microsoft v tejto oblasti potrebuje rozšíriť pole pôsobnosti a získať strategických partnerov. Doteraz je s Cortanou dostupný len jediný reproduktor, Harman Kardon Invoke, ktorý má problém presadiť sa v konkurenčnom boji s produktami od Amazonu a Google.

Taktiež sa hľadajú projekty, v rámci ktorých by využitie našli rôzne riešenia od Microsoftu, či už ide o služby umelej inteligencie a spracovávania reči alebo bežnejšie veci ako vyhľadávač Bing, prehliadač Edge a komunikačná platforma Skype.

Xiaomi dnes predstavuje významného hráča na trhu so smartfónmi, podľa prieskumov IDC sa v minulom roku zaradila na piatej miesto s predajom 92,4 miliónov kusov. S Microsoftom pritom už spolupracovala a ich vzájomné vzťahy siahajú ešte do roku 2015, kedy sa podieľali na testovaní systému Windows 10 Mobile.

Aké plody prinesie aktuálna dohoda sa ešte len uvidí v nadchádzajúcich rokoch. Okrem toho ale predáva aj vlastné notebooky a rôzne príslušenstvo.

Náš tip
Pripravovaný reproduktor z dielne HP využívajúci Cortanu sa blysol na Computexe

Zdroj: TheVerge

24.02.2018

+