MojWindows

Microsoft ešte koncom roka 2016 predstavil svoju novú komunikačnú platformu Microsoft Teams, ktorá je založená na chatovej komunikácii, zdieľaní súborov a možnostiach spolupráce pre spolupracovníkov vo väčších, ale aj menších firmách.

Ide o priamu konkurenciu pre dnes rozšírenú aplikáciu Slack, ktorá slúži na rovnaké komunikačné účely a zlepšenie spolupráce. Veľkým rozdielom je to, že zatiaľ čo Slack je možné využívať aj v bezplatnej verzii, za Microsoft Team je nutné hradiť mesačný poplatok, nakoľko ide o priamu súčasť vybraných balíkov Office 365. Samozrejme, že aj v prípade Slacku sú k dispozícii platené plány s prémiovými službami, no menším spoločnostiam  a startupom bohato postačuje ten bezplatný.

Na základe informácií portálu Petri to ale vyzerá tak, že Microsoft sa pripravuje na vyrovnanie síl pridaním bezplatného modelu aj pre svoje riešenie. V zdrojových kódoch najnovšej verzie Microsoft Teams sa totiž objavili odkazy na „freemium“ funkcie.

To by v praxi malo znamenať, že základná časť komunikačnej služby bude dostupná bezplatne a aktívne predplatné Office 365 umožní používateľom prístup k ďalším, dúfajme, pokročilým možnostiam. Z dostupných informácií zatiaľ nie je presne známe, ktoré súčasti budú dostupné bezplatne, a ktoré budú spoplatnené. Pridaná mala byť napríklad varovná hláška upozorňujúca na prekročenie dostupného miesta, ktorá prezentuje možnosť prechodu na platenú verziu služby.

Ďalšie potenciálne obmedzenia môžu byť zavedené pre veľkosti pracovných tímov, veľkosť zdieľaných súborov, či archivovanie správ. V tomto prípade však zatiaľ ide len o špekulácie.

Dôvod prečo chce Microsoft ponúkať bezplatnú verziu svojej služby je pomerne zjavný. Používateľov plánuje nalákať na jej používanie a neskôr presvedčiť, že sa im oplatí investovať do platenej verzie, ktorá vyžaduje aktívny plán Office 365.

Náš tip
Microsoft prichádza s možnosťou ako si streameri môžu prilepšiť

Zdroj: Petri

27.02.2018

+