MojWindows

Microsoft a plány v mobilnej oblasti sú veľkou hádankou, pričom za ostatné mesiace to vyzerá tak, že ani samotná spoločnosť sa poriadne nevie rozhodnúť, či smartfónom dá definitívne zbohom, alebo to s nimi ešte skúsi. Počas februára tak došlo k nečakanej situácii.

Do ponuky amerického obchodu Microsoft Store boli opätovne zaradené smartfóny modelovej rady Lumia, ktoré Microsoft pôvodne z ponuky stiahol ešte počas  júna minulého roka.

Prečo sa teraz, po takej dlhej dobe, opäť vracajú nie je známe. Portál WindowsLatest ale uvádza, že opätovný predaj bol spustený už 4. februára, pričom mu to oficiálne potvrdil aj jeden zo zástupcov obchodu.

Tým pádom bolo vylúčené, že by išlo o omyl a pravdepodobne teda ide o skladové zásoby, ktorých sa Microsoft chce ešte na poslednú chvíľu zbaviť. Tomu ale tak celkom nezodpovedajú nastavené ceny. Vzhľadom na aktuálnu situáciu s mobilným systémom Windows 10, ako aj dostupné konkurenčné produkty, by človek očakával, že ceny budú nastavené podstatne nižšie.

Náš tip
Windows Insider pre smartfóny dostal ráznu stopku, napriek predošlým uisteniam

Microsoft namiesto toho ale Lumiu 950 XL predáva za 499 dolárov, Lumiu 950 za 399 dolárov, Lumiu 650 za 199 dolárov a za „low-end“ Lumia 550 si pýta 139 dolárov. Aký veľký je reálny záujem o tieto produkty je tak veľmi otázne, rovnako ako to, ako dlho ešte budú vôbec v ponuke.

Dlhodobo sa pritom objavujú protichodné informácie o tajomnom projekte „Surface Phone“, kedy jeden zdroj hovorí o aktívnom vývoji, zatiaľ čo ďalší hlási, že projekt po rokoch príprav dostal stopku. Aká je v tomto prípade reálna situácia je veľmi ťažké povedať a vedia to snáď len priamo v Microsofte.

Dlhšiu dobu sa navyše objavujú značne dôveryhodné informácie o príprave skladacieho tabletu so zameraním na prácu s dotykovým perom, no zároveň v kombinácii s možnosťou telefonovať, posielať správy a využívať mobilné dáta.

Toto zariadenie je známe pod krycím názvom „Andromeda“ a má ísť o samostatný projekt, bez súvisu s bájnym „Surface Phone“. Presnejšie ide o snahu Microsoftu preniknúť do novej kategórie zariadení, ktoré by mohli uspieť na dnešnom trhu.

Zdroj: WindowsLatest

26.02.2018

+