MojWindows

Výstava Mobile World Congress síce primárne patrí smartfónom, no výrobcovia tu po ich boku zvyknú predstavovať aj niekoľko zaujímavých kúskov z oblastí tabletov, hybridných zariadení, či tradičných notebookov.

To platí aj o tohtoročnej výstave, kde čínska spoločnosť Huawei predstavila svoj nový notebook MateBook X Pro, ktorý podobne ako minuloročný model Matebook X, láka na atraktívny dizajn v kombinácii s extrémne tenkými rámikmi okolo obrazovky, no ponúknuť má aj pozoruhodný výkon a niekoľko vychytávok.

Rámikový minimalista

Dotyková obrazovka s 13,9-palcovou uhlopriečkou a 100%-ným pokrytím sRGB farebnej škály má rozlíšenie 3000 x 2000 obrazových bodov, a zvolený bol teda stranový pomer 3:2, ktorý môžeme poznať z produktov rodiny Surface.

Huawei sa chváli, že tento model má vďaka tenkým rámikom až neuveriteľný 91%-ný pomer obrazovky k telu, čím do vrecka hravo strčí aj konkurenciu ako je MacBook Pro 13, či produkty spoločností Lenovo, Dell a HP.

„Inovatívne“ umiestnenie webkamery

Hoci vďaka tomu zariadenie vyzerá veľmi lákavo, vybralo si to svoju daň na webkamere, ktorú nebolo možné umiestiť na tradičné miesto. Namiesto toho Huawei prišiel s „inovatívnym“ nápadom a zabudoval ju do klávesnice v podobe samostatného klávesu umiestneného medzi funkčnými klávesmi F6 a F7.

Po jeho stlačení sa 1 megapixelová webkamera vysunie a hrdo sa môžete pustiť do videohovorov – o tom hovorí teória. V praxi je situácia taká, že zvolené umiestnenie je veľmi nešťastné a krajne nepraktické, nakoľko vám táto kamera bude pri klasickom používaní notebooku snímať akurát tak na hruď, a nie požadovanú tvár. Hľadaniu tej správnej polohy sa tak nevyhnete.

MateBook X Pro

Za výkon sa hanbiť nemusí

Srdcom tohto elegantného kúsku sú procesory Intel Core i5 alebo i7 8. generácie, čo v praxi znamená jednu veľmi dôležitú vec – ide o štvorjadrá, takže výkonu by tu malo byť dostatok. V prípade grafického výkonu sa nemusíte spoliehať len na integrovaný grafický čip, v notebooku je totiž osadená dedikovaná grafická karta Nvidia GeForce MX150.

Dostupné budú konfigurácie s 8 alebo 16 GB operačnej pamäte typu DDR3, a na výber je medzi  256 alebo 512 GB NVMe PCIe SSD diskom. Výdrž batérie je pritom výrobcom uvádzaná na 14-hodín, kancelárskej práce.

Nechýba ani USB v plnej veľkosti

Napriek tomu, že MateBook X Pro má v najhrubšom mieste len 14,6 mm, nájdeme tu USB 3.0 plnej veľkosti a 3,5 mm jack, ktorým robí spoločnosť ešte dvojica moderných portov USB-C.

Za zmienku stojí aj podsvietená klávesnica s rozmerným touchpadom, kvarteto reproduktorov s technológiou Dolby Atmos, či snímač odtlačkov prstov zabudovaný v tlačidle napájania.

Huawei MateBook X Pro bude na vybraných trhoch dostupný od jari za ceny od 1499€ až po 1899€.

26.02.2018

+