MojWindows

Počas výstavy elektroniky CES 2018 začiatkom roka spoločnosť ADATA okrem iného prezentovala aj nové externé disky s označením HD710M Pro a HD710A Pro. Jednou z ich najväčších predností je zvýšená odolnosť, pričom výrobca uvádza, že táto dvojica má najodolnejší dizajn, aký sme doposiaľ v jej produkcii mohli vidieť.

Ochrana proti prachu a vlhkosti prekračuje požiadavky normy IP68 a disky vydržia nárazy podľa armádnych štandardov. Disky teraz, takmer mesiac po ich ukážke, reálne prichádzajú na trh. Na našom trhu sa majú objaviť počas mesiaca a ich cena sa bude pohybovať do 66€.

ADATA pri novinkách uvádza, že stavala na princípoch, aby ani zvýšená odolnosť neubrala na atraktívnom vzhľade produktov, no naopak, aby sa vzájomne dopĺňali. HD710M Pro preto prichádza s maskovacím dizajnom, čím sa majú zdôrazniť „bojové schopnosti“. Model HD710A Pro zase stavia na minimalizme a bielo-šedom vyhotovení.

Výrobca prízvukuje, že HD710M Pro rovnako ako HD710A Pro ponúka dôkladnú ochranu proti prachu a vode, ktorá dokonca prekračuje požiadavky normy IP68. To v praxi znamená, že disky sú nepreniknuteľné pre drobné prachové častice alebo vlhkosť. Vydržia bez problémov dva metre pod vodou 60 minút bez toho, aby ich to poškodilo.

Trojvrstvová konštrukcia má zaisťovať príkladnú odolnosť proti otrasom a nárazom. Disky dokonca mali prejsť dôkladnými testami, pri ktorých sa skúšali pády na 26 rôznych bodov dopadu – obidva podľa nich prežijú pád z výšky 1,5 m.

Zavedený bol aj akýsi dodatočný ochranný faktor – senzory otrasov a varovná LED dióda. V prípade, že počas toho ako disk pracuje dochádza k príliš vysokým otrasom, varovná dióda sa rozsvieti a súčasne sa aktivuje ochranný systém, aby sa predišlo poškodeniu.

Aby toho z pohľadu odolnosti nebolo málo, v predaji sa má objaviť ešte vodeodolný obal pre model HD710M Pro. Z technických špecifikácií je bohužiaľ spomínaná len kapacita až 2 TB a prítomnosť rozhrania USB 3.1.

14.02.2018

+