MojWindows

Microsoft dnešným dňom oficiálne ukončil podporu pre Windows 10 Mobile v pôvodnej verzii, teda tej, ktorá nesie označenie „Verzia 1511“ a ako prvá dorazila na podporované smartfóny so systémom Windows Phone 8.1. Podľa informácií na sprievodnej stránke Microsoftu bola podpora ukončená pre bežných aj firemných zákazníkov, čo znamená, že končiac dneškom už pre ňu nebudú vydávané žiadne ďalšie opravné ani bezpečnostné aktualizácie.

Situácia sa však dotkne len minimálneho počtu ľudí. Už samotných priaznivcov mobilnej desiatky je mizivý počet, a podľa posledných dostupných štatistík z júna 2017 používalo predmetnú verziu 1511 len 4,6% z nich. Navyše vzhľadom na vývoj situácie za uplynulého pol roka, dnes pravdepodobne bude toto číslo ešte o niečo nižšie.

Používatelia systému s aktualizáciou „Anniversary Update“ alebo novšou, budú naďalej dostávať aktualizácie. Podpora pre najnovšou dostupnú verziu „Fall Creators Update“ podľa zverejnených plánov končí až v decembri budúceho roka a minimálne dovtedy by tak mala byť plne použiteľná a udržiavaná. Medzitým však postupne skončí podpora pre aktualizácie  „Anniversary Update“ a „Creators Update“.

Ukončenie podpory systému samozrejme neznamená, že zariadenie, ktorého ho využíva, v tomto prípade smartfón, prestane náhle fungovať. Použiteľným zostáva naďalej, no prítomné nedostatky a zraniteľnosti systému už nemusia byť nikdy opravené.

Prehľad termínov, kedy končí podpora pre jednotlivé aktualizácie systému Windows 10 Mobile

09.01.2018

+