MojWindows

História dnes legendárnej značky biznis notebookov ThinkPad sa začala písať ešte v roku 1992 a koncom minulého roka tak oslávila svoje krásne 25. výročie. Pri tejto príležitosti sme sa boli pozrieť na výstave ikonických kúskov, ktoré za uplynulé štvrťročie sprevádzali používateľov po celom svete, no zároveň sme sa v rozhovore s Vladimírom Varzalym, riaditeľom Lenovo Slovakia, venovali tomu, ako sa značka postupne vyvíjala, čo ju čaká v dohľadnej dobe, no a hlavne sme boli zvedaví, aké črty taký ThinkPad vlastne definujú.

Značka ThinkPad odštartovala v roku 1992 modelom ThinkPad 700C, ako sa počas rokov vyvíjala?

Modelová rada ThinkPad bola navrhnutá podľa požiadaviek a skúseností reálnych užívateľov a ďalšie modely naďalej rozvíjali tento koncept. Do každého boli pridané hardvérové a softvérové novinky, ktoré určovali trendy a smerovanie celého počítačového priemyslu. Napríklad od roku 1994 bol ThinkPad vybavený CD-ROM mechanikou a odvtedy pribudlo množstvo ďalších inovácií.

Ako značka ThinkPad začínala na Slovensku, a v akej pozícii je dnes?

Chvíľu trvalo, kým si u nás tieto biznis notebooky našli svoju klientelu, čo bolo zapríčinené aj vyššou cenou. Dnes sú však tieto počítače stálicou medzi notebookmi a majú svojich fanúšikov nielen medzi biznismenmi. Zákazníci oceňujú najmä ich spoľahlivosť a výkon, ktoré neklesajú ani po niekoľkých rokoch používania.

Môžete trochu priblížiť pozadie toho ako ste PC biznis získali od IBM, a prečo ste sa do toho vlastne rozhodli pustiť?

Značku ThinkPad sme vnímali a aj doteraz vnímame ako jeden z najznámejších artiklov v PC biznise. Kúpu od IBM tak hodnotíme ako veľmi dobrý obchod, keďže na tejto značke sa dá neustále stavať a zlepšovať. Po 25 rokoch na trhu je to najpredávanejší typ notebookov na svete. To hovorí samo za seba.

Po stránke dizajnu sa Lenovu jednak podarilo zachovať ikonický dizajn ThinkPadov, no zároveň ho udržať aktuálnym aj pre dnešné zariadenia, aké dizajnové trendy ale očakávate v najbližších rokoch? Akým smerom sa budú zariadenia ThinkPad vyvíjať ďalej?

Nedokážeme presne predvídať budúcnosť, no vývojová línia ThinkPadov bola vždy skôr evolučná ako revolučná. Aj keď majú naše zariadenia konzervatívny dizajn, technologicky sa vždy jedná o aktuálnu špičku. V budúcnosti preto budeme svedkami postupného prerodu ThinkPadov na zariadenia, ktoré budú podporovať VR a AR, prípadne budú mať zakrivené displeje spolu s podporou asistentiek s umelou inteligenciou. Je zatiaľ otázne, či tento technologický prerod prežijú štandardná klávesnica s TrackPointom a Touchpadom.

ThinkPady od svojho začiatku v 90-tych rokoch prešli mnohými zmenami, napriek tomu sa po vonkajšej stránke stále pridržiavate tradícií, čo presne teda taký ThinkPad definuje?

Je to určite funkčný dizajn, vďaka ktorému je tento notebook veľmi odolný, spoľahlivý, výkonný a ergonomický. Každý ThinkPad prechádza sériou 20 armádnych testov, pri ktorých je zariadenie vystavené napríklad vode, otrasom, extrémnym teplotným výkyvom, prachu a piesku.

Počas štvrťstoročia značky sa na trhu objavilo viacero experimentálnych modelov, ako napríklad ThinkPad 701C so skladacou klávesnicou, či ThinkPad 550BJ so zabudovanou tlačiarňou, púšťa sa Lenovo aj naďalej do podobných projektov? Budeme v dohľadnej dobe vidieť niečo skutočne netradičné?

Správne ste pripomenuli, že aj ThinkPad má za sebou experimentálne obdobia, kedy sa inžinieri snažili na trh priniesť prelomové inovácie. Zákazníci a čas jasne rozhodli o úspechu prípadne neúspechu týchto krokov. Kto vie? Možno v budúcnosti si budete vedieť zrolovať Váš ThinkPad ako papierové noviny…

Keď sa pozrieme na kategóriu „pracovných“, respektíve biznis notebookov, aké sú v tejto oblasti aktuálne trendy? Očakávate v dohľadnej dobe nejaké dramatické zmeny alebo ide o kategóriu, kde už je všetko ustálené?

Pri biznis modeloch sa neustále kladie dôraz na vyšší výkon a väčšiu výdrž batérie, takže v týchto smeroch budú ThinkPady neustále napredovať. Do budúcna sa dá hrať ešte s ergonómiou a veľkosťou. Dôkazom toho sú výborné a ľahké stroje X1 Carbon, alebo konvertibilný ThinkPad Yoga spájajúci ohybnosť a vysoký výkon.

ThinkPad

Aká bola doterajšia odozva trhu a zákazníkov na „retro ThinkPad“, ktorý ste vytvorili pri príležitosti 25. výročia značky?

Výročná edícia sa nebude na Slovensku predávať, bude sa dať získať v špeciálnej charitatívnej aukcii, ktorú pripravujeme. Z reakcií na internete vieme, že sa zariadenie ľudom páči. Retro vlna je dnes veľmi moderná, takže sme ThinkPad vybavili pôvodnou klávesnicou ThinkPad Classic s modrými tlačidlami, pôvodným ovládaním hlasitosti a farebným logom.

Prečo stále na svojich zariadeniach používate TrackPoint, súvisí to s pridržaním sa tradícií alebo ide o reakciu na požiadavky zákazníkov? Predsa len touchpady na dnešných notebookoch sú už veľmi kvalitné…

TrackPoint je už neoddeliteľnou súčasťou týchto notebookov a ide tu predovšetkým o zvyk a tradíciu. Užívatelia ThinkPadov patria medzi konzervatívnejších zákazníkov a na prácu s ním sú zvyknutí. Poznám niektorých, ktorí s ním dokonca hrajú známu strielačku Counter Strike. Okrem toho, TrackPoint je navrhnutý tak, aby vám šetril čas pri práci, čo zákazníci stále oceňujú.

Za ostatné roky sa do popredia dostávajú smartfóny, ktoré toho dnes dokážu už skutočne veľa, budú tradičné notebooky medzi bežnými používateľmi populárne aj ďalších povedzme 10 – 15 rokov?

To je pravda, no zároveň sme svedkami toho, že aj ďalšie zariadenia si medzi sebou ,,vykrádajú“ funkcionalitu. Veď na základné úkony vo Worde dnes môžeme použiť smartfón, tablet, netbook, tablet, notebook a samozrejme aj desktop. Užívatelia však túto situáciu vnímajú po svojom a vždy sa rozhodnú pre zariadenie, s ktorým sa dané úkony robia pohodlnejšie. Plnohodnotná klávesnica, flexibilita a výkon notebooku tak zatiaľ vždy zvíťazia na malými rozmermi a šikovnosťou smartfónov alebo tabletov. Situácia sa však môže zmeniť s príchodom virtuálnych periférií, ako sú klávesnice a myši.   

Ako vnímate pripravované zariadenia s architektúrou ARM, ktoré budú využívať Windows 10? Čo vám segment týchto zariadení umožní poskytnúť? 

Windows 10 je otvorený systém navrhnutý na maximálne prepojenie a zdieľanie dát medzi rôznymi zariadeniami. S trendom IoT (internet vecí) a výkonom mikroprocesorov s architektúrou ARM, sa môžeme v blízkej budúcnosti stretnúť so situáciou, keď si cez svoj ThinkPad budeme regulovať teplotu domu a zisťovať, aké potraviny treba dokúpiť do chladničky.

26.01.2018

+