MojWindows

Ta ako každá veľká aktualizácia pre Windows 10, aj Redstone 4 prinesie množstvo noviniek a rozličných vylepšení. Niektoré predstavujú logický krok a dali by sa očakávať, iné sú tak trochu prekvapením. Práve do druhej kategórie spadajú plánované vylepšenia pre systémovú aplikáciu Fotoaparát, ktorých sa ale zjavne dočkajú už len počítače.

Ako Microsoft informuje na svojom blogu, nová verzia aplikácie má byť rýchlejšia, šikovnejšia a lepšia ako kedykoľvek predtým. Veľkou novinkou, ktorú avizuje, je možnosť súčasného využívania viacerých kamier. V prípade zariadení, ktoré obsahujú prednú aj zadnú kameru bude možné využívať ich súčasne – jednu napríklad pre fotenie, druhú pre záznam videa. Ako často však v praxi vôbec dochádza k takýmto situáciám je veľmi otázne, zjavne to však vývojári majú niečím podložené.

Aplikácia Fotoaparát si taktiež bude pamätať, v akom režime bola využívaná naposledy, či už ide o nahrávanie videa alebo fotografovanie, a priamo v tomto režime sa otvorí pri ďalšom spustení. Rovnakým spôsobom si bude pamätať aj to, ktorú z dostupných kamier používateľ využíval naposledy.

Vo vynovenej verzii bude možné nastaviť ľubovoľné z rozlíšení podporovaných kamerou a používateľ tak nebude odkázaný na použitie vždy maximálneho rozlíšenia pre používaný stranový pomer. Zároveň bude mať na výber z viacerých stranových pomerov. Zmenou má prejsť aj nastavovanie prisvetlenia, ktoré bude zmenu ukazovať už priamo v náhľade.

Naopak z aplikácie má zmiznúť ovládanie, kedy gestom potiahnutia na virtuálnom tlačidle spúšte dochádzalo k zobrazeniu všetkých dostupných možností. Odstránené má byť aj gesto pre prechod medzi režimom zachytávania fotografie a záznamom videa.

30.01.2018

+