MojWindows

Podľa informácií, ktoré zverejnil portál WindowsCentral s odvolaním na svoje dobre informované zdroje, digitálna asistentka Cortana v blízkej budúcnosti zmení v rámci operačného systému Windows 10 svoje umiestnenie. Softvérový gigant ju plánuje oddeliť od súčasného vyhľadávacieho rozhrania a umiestni ju priamo do Centra Akcií.

Postupné prípravy na túto zmenu už prebiehajú. V testovacích verziách zverejnených cez program Windows Insider pribudlo nové vyhľadávanie, kde už prítomnosť Cortany nie je až taká citeľná a asistentka zároveň získala viacero nových funkcií, ktoré svoje upozornenia zoskupujú priamo v spomínanom Centre Akcií.

V dohľadnej dobe sa navyše majú pridať aj upozornenia súvisiace s funkciu Timeline, prostredníctvom ktorých bude používateľ upozorňovaný na rozrobenú prácu, v ktorej môže pokračovať. Centrum Akcií ako také má dostať mierne upravenú podobu, kedy dôjde aj k presunutiu Rýchlych akcií do samostatného rozhrania a upozornenia budú lepšie triedené na tie, ktoré súvisia s Cortanou a tie od systému a aplikácií.

Pribudnúť má aj rozhranie pre textovú komunikáciu a zadávanie príkazov pre Cortanu, cieľom čoho je používateľom poskytnúť lepší spôsob interakcie. Doterajšie hlasové pokyny ale samozrejme budú zachované. Nakoľko Cortana už teraz pri využívaní v systéme spravuje väčšinu upozornení, rozhodnutie presunúť ju priamo do Centra Akcií dáva z používateľského hľadiska zmysel.

Zatiaľ je celkom otázne, ako sa rozhranie bude správať v prípade, že používateľ Cortanu nevyužíva, čo platí napríklad o väčšine ľudí v našich končinách. Podľa zverejnených informácií sú zmeny plánované až pre ďalšiu aktualizáciu „Redstone 5“ naplánovanú na jeseň tohto roka.

Zdroj: WindowsCentral

18.01.2018

+