MojWindows

Google tento týždeň vydal novú verziu svojho populárneho prehliadača Chrome. Verzia s číselným označením 64 prináša pozoruhodnú novinku – možnosť „vypnúť zvuku webu“. Tá sa nachádza v kontextovej ponuke pre otvorenú kartu a nahradila doteraz prítomnú možnosť „stlmiť kartu“. Príde to vhod najmä v prípade webov, ktoré automaticky prehrávajú videá, čo môže byť značne otravné.

Prehliadač si túto voľbu pamätá natrvalo, teda aj po vypnutí a opätovnom zapnutí a taktiež aj pri prechode do režimu inkognito, až kým používateľ pre daný web ručne nezvolí opätovné zapnutie zvuku. K zmene dochádza okamžite a na všetkých otvorených kartách s daným webom, nie je tak potrebné stránky obnoviť alebo niečo podobné.

V rámci prehliadača bola s novou verziou pre Windows pridaná aj podpora HDR, čo ale v praxi vyžaduje aktualizáciu Fall Creators Update, kompatibilnú grafickú kartu a vhodný monitor. Zatiaľ tak ide o prípravu na budúcnosť, než o vec, ktorá by sa hneď dotkla masívneho počtu používateľov. Pridaná mala byť aj ochrana proti momentálne často skloňovaným útokom Meltdown a Spectre.

25.01.2018

+