MojWindows

Doba hrubých pracovných notebookov je dávno preč a dnes sa výrobcovia predháňajú v tom, kto na trh uvedenie najtenší, a pritom čo najvýkonnejší produkt. Udržať sa dlhodobo na pozícii lídra tohto technologického boja nie je vôbec jednoduché, konkurencii stačí hrúbku stlačiť o milimeter a náhle je po tvrdo vybojovanom prvenstve.

V týchto búrlivých vodách sa ale veľmi úspešne darí firme Acer, ktorá ešte v roku 2016 predstavila notebook Acer Swift 7 s hrúbkou 9,98 mm a vďaka rozdielu 4 mm tak z trónu zosadila elegána HP Spectre 13.

Hoci väčšine ľudí by takto tenký notebook určite postačoval, výrobca zjavne až taký spokojný nebol a počas tohtoročného veľtrhu CES 2018 bol preto uvedený vynovený model Acer Swift 7 (SF714-51), tentokrát s hrúbkou 8,98 mm. Zástupcovia spoločnosti tak začali hrdo hlásiť – máme notebook tenký ako smartfón!.

V záujme stenčovania našťastie po stránke výkonu nedošlo k žiadnym veľkým kompromisom a vynovený Swift 7 je osadený procesorom Intel Core i7-7Y75, 8 GB operačnej pamäte a 512 GB SSD diskom. Dokonca tu stále nájdeme aj klasický 3,5 mm audio jack a dvojicu USB-C konektorov.

Navyše došlo k zväčšeniu Full HD obrazovky z 13,3 na 14 palcov, ktorá je po novom dotyková, hoci nejde o konvertibilné zariadenie. Hmotnosť narástla len o 50 gramov na 1,15 kg a na problémy s prenášaním sa tak určite nikto nebude sťažovať. Novinkou je aj zabudovaný 4G LTE modem priamo so slotom pre osadenie nano SIM karty a podporou technológie eSIM.

Zaujímavou úpravou prešiel touchpad, ktorý už nie je „klikateľný“. Namiesto toho sa používateľ musí spoľahnúť na gestá – ak by chcel napríklad kliknúť pravým tlačidlom na myši, po touchpade klepnúť dvomi prstami, klepnutie jedným znamená ľavý klik.

Na ľavej strane pri klávesnici svoje miesto našiel snímač odtlačkov prstov pre pohodlné prihlasovanie do systému cez funkciu Windows Hello. Výdrž batérie Acer uvádza na 10 hodín.

Acer Swift 7 sa má na európsky trh dostať od apríla za cenu 1699€.

28.01.2018

+