MojWindows

Microsoft sa v ostatnej dobe pustil do zaujímavého rozširovania možností operačného systému Windows 10. Snahou je pravdepodobne systém zatraktívniť pre vývojárov, ktorí často využívajú unixové systémy.  Nejde pritom o prvé kroky v tomto smere. Windows 10 už bol rozšírený o unixový podsystém Windows Subsystem for Linux, ktorý umožňuje používanie prekompilovaného linuxového kódu.

Do produkčnej verzie s aktualizáciou Fall Creators Update tento rok v tichosti pribudla možnosť doinštalovať ako rozširujúcu súčasť pre príkazový riadok, aj PowerShell, SSH klienta a server OpenSSH. Napriek tomu, že Microsoft tieto možnosti pridal do stabilnej verzie systému, samotné súčasti sú označené ako beta verzie, a preto sa k ich používaniu odporúča pristupovať opatrnejšie. Microsoft pritom o ich plánovanom pridaní informoval ešte v roku 2015.

SSH klient a server patria u vývojárov medzi populárne nástroje a slúžia na šifrovaný vzdialený prístup k počítaču cez príkazový riadok. Klient slúži na pripájanie, server bežiaci na vzdialenom počítači zase takéto pripojenie k danému počítaču umožňuje.

V rámci aktuálnej testovacej zostavy 17063 teraz navyše priamo v systéme pribudli unixové nástroje bsdtar a curl pre archivovanie súborov a sťahovanie súborov, ktoré je podľa Microsoftu možné využívať cez príkazový riadok vo Windows 10 naprieč všetkými edíciami. Hoci to nie je uvedené, týkať sa to prirodzene nebude edície Windows 10 S, ktorá ako bolo opakovane prízvukované, vonkoncom nie je určená pre vývojárov a príkazový riadok tu ani nespustíte. Dvojica noviniek sa k bežným používateľom dostanú s oficiálnym vydaním aktualizácie „Redstone 4“ na jar budúceho roka.

27.12.2017

+