MojWindows

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Google spustili v hlavnom meste funkciu Verejná doprava. V praxi to znamená asi toľko, že pri používaní Máp Google sa na smartfónoch a počítačoch začali zobrazovať informácie o trasách verejnej dopravy a príslušných cestovných poriadkoch.

Pri vyhľadávaní trasy z bodu A do bodu B v rámci Bratislavy sa teda zobrazuje aj možné spojenie pomocou metskej hromadnej dopravy. Počiatočným ani konečným bodom trasy pritom nemusí byť zastávka, ale môže ísť o ľubovoľnú adresu, rovnako ako pri presune autom.

Mapy zobrazia pomocou ktorých spojov sa môže medzi dvomi bodmi presunúť, kedy zo zastávky daný spoj odchádza, ako dlho trvá samotná cesta, ako aj informácie o potrebných peších presunoch medzi zastávkami mestských spojov.

Cieľom zavedenia tejto funkcionality do máp spoločnosti Google je zjednodušenie cestovania v bratislavskej MHD a lepšia orientácia v hlavnom meste, ako pre domácich, tak aj pre turistov. Informácie sú dostupné každému priamo na Mapách Google, prostredníctvom webového rozhrania www.google.sk/transit alebo na mobilných zariadeniach s operačným systémom Android, iOS, BlackBerry či Windows Mobile s podporou aplikácie Mapy Google.

Napriek verejnému spusteniu projektu zatiaľ nie sú zobrazované informácie úplne kompletné a v najbližšom období sa počíta s ich postupným rozširovaním, ako aj s odstránením prípadných nedostatkov. Projekt Verejná doprava je výsledkom dlhodobej spolupráce medzi Dopravným podnikom Bratislava a spoločnosťou Google, ktorá stojí za najväčším internetovým vyhľadávačom. Do projektu sa aktuálne ako prvé východoslovenské mesto zapojili aj Košice, a nie je vylúčené, že nasledovať budú ďalšie mestá.

13.12.2017

+