MojWindows

Počas včerajšieho dňa došlo v digitálnom obchode Microsoft Store k zaujímavej situácii. Napriek tomu, že Microsoft má v podmienkach uvedené, že webové prehliadače tu môžu byť zaradené len v prípade pokiaľ využívajú jadro EdgeHTML sa tu objavil populárny Chrome, a to dokonca bez jedinej úpravy súčasnej architektúry. Google však postupoval pomerne prešibane a do obchodu neumiestnil priamo prehliadač ako taký, ale len jeho „inštalátor“.

Označenie inštalátor je však v tomto prípade napriek samotnému názvu aplikácie „Inštalátor Google Chrome“ prehnané. Reálne totiž išlo o aplikáciu, ktorá používateľovi po spustení umožnila jedným kliknutím stiahnuť skutočný inštalátor z oficiálnych stránok prehliadača, čím predstavovala len akési nepraktické zaobalenie webovej stránky a samotného odkazu. Používatelia edície Windows 10 S tak mali stále smolu a po inštalácii z obchodu Microsoft Store získali úplne zbytočnú aplikáciu, nakoľko skutočnú inštaláciu prehliadača nemohli spustiť. Riešenie tak v konečnom dôsledku pôsobí dosť úsmevne.

Náš tip
Ponuka aplikácie Microsoft Store sa rozrastie o zariadenia, písma a jazyky

Reakcia zo strany Microsoft napriek tomu na seba nenechala dlho čakať a „Inštalátor Google Chrome“ bol len pár hodín po svojom zverejnení z obchodu Microsoft Store odstránení kvôli porušeniu podmienok. Microsoft uviedol, že ich zavedením a dodržiavaním sa okrem iného má docieliť to, že všetky ponúkané aplikácie budú bezpečné a bezproblémovo použiteľné. To ale neplatilo napríklad v prípade spomínanej edície Windows 10 S.

Na margo vzniknutej situácie Microsoft dodáva, že Chrome vo svojom obchode s radosťou privíta, no jedine pokiaľ Google splní požadované podmienky. To v praxi znamená, že prehliadač by musel využívať jadro EdgeHTML, ktoré je základom prehliadača Microsoft Edge. Je preto veľmi nepravdepodobné, že Google by na niečo podobné vôbec pristúpil a nahradil svoje vlastné riešenie.

20.12.2017

+