MojWindows

Microsoft pre svoj operačný systém Windows 10 v rámci postupného vylepšovania používateľského rozhrania pripravuje obrovskú novinku zatiaľ označovanú ako „Sets“. Za týmto názvom sa skrýva funkcia, ktorá používateľovi umožňuje okná rozličných aplikácií združovať do jedného celku rovnako, ako to dnes robíme pri kartách webových prehliadačov.

Analógia s kartami vo webových prehliadačoch je funkcii skutočne najbližšia, nakoľko medzi jednotlivými kartami môžeme obdobne prepínať a pridávať ich. Microsoft však zatiaľ neprezentoval, či bude jednotlivé okná možné aj jednoduchým spôsobom oddeliť , prípadne presunúť do iného „zoskupenia“.

V praxi by to malo prísť vhod hlavne v prípadoch, kedy používateľ pracuje na nejakom projekte a všetky potrebné programy, ktoré má kvôli tomu spustené si združí do jedného okna, respektíve na jednu lištu. Nakoľko ide o výrazný zásah do rozhrania operačného systému Windows, Microsoft rovno zverejnil aj demonštračné video, ktoré novinku ukazuje v plnej kráse.

Náš tip
Microsoft experimentuje s integráciou záložiek pre všetky aplikácie vo Windows 10

S funkciou sa pracuje veľmi jednoducho a práve vďaka podobnosti s kartami vo webových prehliadačoch intuitívne. V kompatibilnej aplikácií stačí kliknúť na tlačidlo „+“ a na novej „záložke“ zvoliť, aký obsah, či aplikáciu chceme pridať. Hoci bližšie technické pozadia funkcie zatiaľ neboli prezentované, na základe videa sa predpokladá, že podporovať, minimálne v prvej fáze, ju budú len takzvané UWP aplikácie dostupné cez Microsoft Store, ktoré sú v niektorých prípadoch zároveň štandardnou súčasťou Windows 10. Rozšírenie na tradičné desktopové aplikácie ako sú napríklad Prieskumník, Poznámkový Blok, či tradičný Microsoft Office má prebehnúť začiatkom roka 2018.

Keď používateľ zatvorí okno so zoskupenými aplikáciami, systém si uloží informácie o tom, ktoré aplikácie, a v akom stave tu boli naposledy otvorené. Pri opätovnom otvorení dokumentu preto používateľ môže pokračovať presne tam, kde prestal, prípadne si môže zvoliť obnovenie len vybraných „kariet“. Funkcia bude navyše prepojená s cloudovými službami pre prenos informácií medzi viacerými zariadeniami, čo je vo videu prezentované na službe Office 365.

Treba však myslieť na to, že prezentovaná bola zatiaľ len ranná implementácia tejto novinky, a tak sa niektoré veci do jej príchodu ešte môžu zmeniť.  Microsoft napríklad avizuje jej blízke prepojenie s pripravovanou „časovou osou“. V súvislosti s funkciou „Sets“ sa objavili informácie, že Microsoft umožní je vypnutie, pokiaľ používateľ nebude mať záujem využívať ju. Spočiatku to bude prebiehať naprieč celým systémom, pričom neskôr má pribudnúť možnosť aktivovať ju len v konkrétnych aplikáciách.

Funkcia bude v najbližšej dobe prechádzať verejným testovaním cez program Windows Insider, oslovení však budú len vybraní členovia. Microsoft sa totiž rozhodol, že nové funkcie už nebudú automaticky hneď dostupné všetkým „Insiderom“, ale len časti z nich pre lepšie porovnanie medzi predošlým a novým stavom systému. K bežným používateľom by sa predbežne mala dostať ako súčasť aktualizácie „Redstone 5“.

29.11.2017

+