MojWindows

Microsoft začiatkom marca predstavil novú edíciu svojho najnovšieho operačného systému – Windows 10 S. Už pri jeho predstavení otvorene hovoril, že nie je určený pre bežných používateľov. Namiesto toho sa orientuje na úzku používateľskú základňu – členov akademickej obce, skutočne nenáročných ľudí, ktorí väčšinu času strávia prehliadaním webu.

Tomu zodpovedajú aj rôzne úpravy a ústupky, ktoré boli vykonané s ohľadom na zvýšenie ochrany používateľa pred rôznymi hrozbami, ale aj škodami, ktoré by mohli vzniknúť napríklad neskúseným zásahom do systémových registrov, prípadne inými pokusmi o úpravu pokročilých nastavení.

V súvislosti s Windows 10 S sa síce spomína aj optimalizácia pre zvýšený výkon, no konzistentný výkon zariadení je skôr dôsledkom toho, že používateľ ich nie je schopný zahltiť množstvom aplikácií a škodlivého softvéru, tak ako v prípade klasických edícií.

Náš tip
Microsoft pripravuje špeciálnu verziu Windows 10 S pre firemné využitie

Aplikácie len z digitálneho obchodu Microsoft Store

V porovnaní s edíciami Home a Pro sa najčastejšie ako obmedzenie spomínala skutočnosť, že používatelia nebudú schopní nainštalovať iné aplikácie, ako tie, ktoré sa nachádzajú v digitálnom obchode Microsoft Store, no v praxi je rozdielov,  respektíve obmedzení omnoho viac.

Už z obmedzenia na zdroj aplikácií, ale vyplýva hneď niekoľko dôsledkov. Napríklad nie je možné používať iné bezpečnostné riešenie ako Windows Defender, ktorý je súčasťou systému. Používateľ je taktiež odkázaný na webové prehliadače Microsoft Edge a Internet Explorer, kde je ako predvolený vyhľadávač napevno zvolený Bing.

Pokus o spustenie klasických aplikácií končí zobrazením informačnej hlášky s vysvetlením, že z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a výkonu je možné používať len verifikované aplikácie, teda tie, ktoré sú v obchode Microsoft Store. Dobrou správou je to, že pokiaľ má daná aplikácia v digitálnom obchode svoju verziu, systém na to upozorní a používateľovi ponúkne  jej inštaláciu.

 Pokiaľ sa ale alternatíva v obchode nenachádza, máte smolu a musíte sa pustiť do hľadania niečoho obdobného. Značný problém teda nastáva napríklad pri používaní rôznych online služieb. Tam, kde je vyžadovaná inštalácia nejakého doplnku (napr. Google Hangouts) jednoducho nepochodíte.

Upravený Windows 10 Pro

Windows 10 S vychádza priamo z edície Windows 10 Pro, čo znamená, že prostredie operačného systému je na nerozoznanie a funguje prakticky totožne. Prihlasovanie, ponuka Štart, Centrum akcií, systémové nastavenia, Prieskumník, všetky bežné súčasti tu nájdete. Nechýbajú ani veci ako Windows Hello, Windows Ink, či tradičné predinštalované aplikácie. Rozdiel si v praxi všimnete až v momente, kedy chcete spustiť tradičný inštalátor aplikácií, prípadne začnete hľadať niektoré systémové nástroje.

Nakoľko je systém určený pre nenáročných používateľov, odstránené boli veci ako Príkazový riadok, PowerShell, Editor registrov, podsystém pre používanie linuxových distribúcií,nenajdete ani nástroje cdb.exe, cscript.exe, csi.exe, dnx.exe, kd.exe, lxssmanager.dll, msbuild.exe, ntsd.exe, či rcsi.exe. Väčšina z nich je síce určená skutočne pre pokročilejších používateľov, no niektoré, obzvlášť Príkazový riadok a Editor registrov sa používajú aj pri riešení pomerne bežných problémov. Ďalším podstatným rozdielom je to, že dostupné nie je pripojenie k miestnej doméne.

Na druhú stranu, keďže Windows 10 S reálne predstavuje len špecifickú konfiguráciu edície Windows 10 Pro, je celkom prirodzené, že tu nájdeme niekoľko spoločných funkcií. Napríklad ide o  Bitlocker na šifrovanie diskov, pripojenie k doméne Azure Active Directory, či prístup k Windows Update a Microsoft Store pre firmy. Tieto nástroje tu boli ponechané práve s ohľadom na správu zariadení v školách, či aktuálne už aj vo firmách, kam Microsoft plánuje Windows 10 S postupne dostať. Kvôli tomu je zároveň možné za poplatok prejsť na plnohodnotný Windows 10 Pro.

Obmedzená funkčnosť príslušenstva

Microsoft upozorňuje, že s čiastočnými obmedzeniami treba taktiež počítať aj v prípade rôzneho príslušenstva. Všeobecne platí, že pokiaľ dané zariadenie bez problémov funguje vo Windows 10, bude fungovať aj v prípade Windows 10 S. Problémom je ale situácia, kedy výrobca k zariadeniu ponúka doplnkový softvér pre plnohodnotné využitie všetkých jeho funkcií. Pokiaľ ho teda nezaradil do obchodu Microsoft Store, s rozšírenými funkciami sa môžete rozlúčiť.

Napríklad herná klávesnica, či myš bude v základe fungovať, no vytváranie makier a prepínanie mapovania tlačidiel dostupné nebude. Obzvlášť problematické to môže byť pri používaní starších tlačiarní a skenerov, kde sa často bez sprievodného softvéru nedočkáte želaného výsledku. Microsoft si túto situáciu našťastie uvedomuje a založil preto webovú stránku, ktorá sa venuje práve kompatibilite príslušenstva pre Windows 10 S. Avizuje na nej, že v spolupráci s hardvérovými partnermi sa snaží v prípade problémov priniesť vhodné riešenia, no treba povedať, že reálne nič negarantuje.

Samostatne nepredajný

Systém je aj mesiace po svojom formálnom predstavení oficiálne dostupný len ako predinštalovaná súčasť nových zariadení, prípadne si ho môžu nainštalovať majitelia edícií Windows 10 Pro, Education a Enterprise, no zakúpiť samostatnú licenciu nie je možné. Momentálne sa ani nepredpokladá, že by sa situácia z tohto pohľadu v dohľadnej dobe mohla zmeniť. Koniec-koncov Windows 10 S nájdeme, až na výnimku v podobe Surface Laptopu, na menej výkonných a cenovo dostupných zariadeniach.

U bežných používateľov príliš nepochodí

Windows 10 S je verný tomu, čo sľubuje – zvýšenej bezpečnosti. Cenou za to je ale značné obmedzenie vo využívaní systému. Microsoft Store síce poskytuje množstvo zaujímavých aplikácií, no stále to nie je ideálne a navyše bežný používateľ je zvyknutý na voľnosť v tom, aké aplikácie a odkiaľ si môže nainštalovať. Aplikácie a nástroje, ktoré považuje za úplnú samozrejmosť vo Windows 10 S jednoducho nespustí, a práve to je to, na čom u neho systém pohorí. Na atraktivite taktiež nepridáva ani riziko možných komplikácií a obmedzení príslušenstva.

Pre svoju cieľovú skupinu, teda študentov a nenáročných používateľov, ktorým stačí základná škála aplikácií a väčšinu času aj tak strávia prehliadaním webu, ale môže predstavovať zaujímavú možnosť. Jednak kvôli tomu, že im odpadá starosť o ochranu a správu zariadenia, ako aj preto, že zariadenia s týmto systémom sa majú predávať za veľmi lákavé ceny. Microsoft totiž avizuje plánovanú dostupnosť zariadení s cenou začínajúcou na 275 dolároch. V konečnom dôsledku ale to, do akej miery Windows 10 S uspeje ukáže až čas.

 

13.11.2017

+