MojWindows

Webový prehliadač Microsoft Edge je síce už dlhšiu dobu možné používať aj ako čítačku PDF dokumentov, no čoskoro sa tejto úlohy zhostí naplo. V rámci systému Windows 10 doteraz bolo za týmto účelom možné používať ešte aplikáciu Čítačka, no tá bola s príchodom aktualizácie Fall Creators Update odstránená.

Síce je možné doinštalovať ju ručne cez Microsoft Store, no po spustení na používateľa čaká upozornenie, že od 15. februára budúceho roka už v systéme Windows 10 s aktualizáciou Fall Creators Update a novších nebude vôbec použiteľná.

Aplikácia Čítačka sa prvýkrát objavila ešte v systéme Windows 8 a používateľom ponúkala jednoduchú možnosť ako prehliadať súbory formátov .pdf, .xps a .tiff. Pre dotknutých používateľov Microsoft ako alternatívu odporúča aplikácie Microsoft Edge, Windows XPS Viewer a Fotografie. Vzhľadom na to, že potrebné funkcie prebral Microsoft Edge, spravovať ďalšiu aplikáciu sa stalo redundantným.

Náš tip
Ako Microsoft Edge nahradiť inou aplikáciou na otváranie PDF súborov

Podľa aktuálnej formulácie to ale vyzerá tak, že pre systémy Windows 8/8.1, ako aj verzie Windows 10 staršie ako aktualizácia Fall Creators Update bude Čítačka stále použiteľná aj po avizovanom termíne. Predmetné upozornenie sa v  nich podľa dostupných informácií vôbec nezobrazuje.

V každom prípade používateľov Windows 10 skôr či neskôr zmena dostihne. Vyhli by sa jej jedine aktívnym blokovaním inštalácie nových aktualizácií, čo by v konečnom dôsledku ale mohlo spôsobiť to, že prídu aj o podporu vo forme opravných aktualizácií a bezpečnostných záplat, čo za jednu aplikáciu rozhodne nestojí. Navyše je otázne, ako veľmi je vlastne Čítačka používaná.

Zdroj: MSPU

28.11.2017

+